A hét egyik legkülönlegesebb fotóján egy férfi tanítja vezetni a feleségét
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Szaúd-Arábiát vezető 81 éves Szalman király kiadott pár napja egy rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a szaúdi nők is kaphassanak járművezetői engedélyt. Ez pedig óriási szó, ugyanis Szaúd-Arábia volt a bolygó utolsó olyan országa, ahol a nők nem juthattak jogosítványhoz.

Az arab országban élő nők férfi családtagjaik gyámsága alatt állnak, így csakis az ő engedélyükkel utazhatnak vagy tanulhatnak, vezetniük ugyanakkor az ő jelenlétükben sem volt szabad – legalábbis eddig. Előreláthatólag a rendelet 2018 júniusában lép érvénybe, ugyanakkor többen is kaptak az alkalmon, hogy elkezdjék a vezetői rutin elsajátítását.

Így tett az egyik szaúdi nő is, akiről férje lőtt egy vidám fotót, miközben vezetni tanította őt. A felvétel hamar meghódította az internetet – nem csoda, ezt néhány éve még sokan elképzelhetetlennek tartották:

Forrás: Reddit

A jogvédő és civil szervezetek egyébként éveken át küzdöttek azért, hogy feloldják a nők vezetési tilalmát, ez idő alatt több női állampolgárt pénz- és börtönbüntetésre ítéltek, mert volán mögé mert ülni. A szaúdi nőket a vezetéshez való jogtól még 1990-ben fosztották meg, amikor előkelő családi hátterű nők az elnyomásuk ellen tiltakozva autókba ültek, majd végigvonultak az utcákon.

(forrás: Reddit)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.