Ebből persze nem az a tanulság, hogy akkor lehet szén-dioxidot eregetni nyugodtan.

Franciaország méretű erdő nőtt természetes módon a világon az elmúlt húsz évben – állapította meg műholdas adatok alapján a Természetvédelmi Világlap (WWF) kutatócsoportja. Az így létrejött és helyreállt erdők elméletileg 5,9 gigatonnányi szén-dioxidot képesek elnyelni, ez több, mint az Egyesült Államok éves emissziója.

Az erdők regenerálódása azt jelenti, hogy a természetes faállomány kis beavatkozással vagy beavatkozás nélkül helyreáll. Előbbi lehet a haszonállatok elkerítése, helyben honos fák telepítése, az invazív növények eltávolítása.

Az is segíthet ugyanakkor, ha nem csinálnak az erdővel semmit.

Az erdők természetes regenerációja gyakran „olcsóbb, szénben gazdagabb és jobb a biodiverzitás számára, mint az aktívan telepített erdők – mondta William Baldwin-Cantello, a WWF munkatársa, hozzátette azonban, hogy a regenerációt nem lehet biztosra venni. – A veszélyes klímaváltozás elkerülése érdekében meg kell állítanunk az erdőirtást, és helyre kell állítani a természetes erdőket”.

Az erdőirtás még mindig több millió hektárnyi erdőt pusztít el, jóval többet, mint amennyi regenerálódik

– emelte ki Baldwin-Cantello. A Brazíliában lévő atlanti-parti esőerdő reményre ad okot, 2000 óta egy Hollandia méretű terület nőtt vissza. Észak-Mongólia sarkkör-közeli erdeiben 1,2 millió hektárnyi terület regenerálódott az elmúlt húsz évben. Közép-Afrikában és Kanada sarkkörhöz közeli erdeiben is találhatók hasonló regenerálódó területek.

Az erdőirtás azonban olyan mértékű, hogy a helyreálló területek méretének meg kellene háromszorozódnia, hogy a környezetvédelmi minimum megvalósuljon.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
Ez a lány nagyon fázna egy 18 fokra fűtött közintézményben