A nyaralás sokak számára egyet jelent a stranddal, és ez teljesen védhető álláspont. Egy jó beach azonban nem csak víz és homok – kezdetnek persze bőven elég ennyi is –, és azok, akik a tökéletes partot keresik, ezzel pontosan tisztában vannak. Alapkövetelmény, hogy a homok és a víz legyen kristálytiszta, és az is fontos, hogy a strand környéke is legyen gyönyörű. Íme tíz tipp, ami a legmagasabb igényeket is kielégíti.

Kuta Beach, Bali

Száz éve még álmos kis halászfalu volt, ma a világ strandfanatikusainak féltve őrzött kincse a Bali déli részén található Kuta Beach. Bali egyik legnépszerűbb része tele van nemzetközi konyhát vivő éttermekkel, olcsó és négycsillagos hotelekkel, de akad Hard Rock Cafe és McDonald’s is. Nem feltétlenül pozitív fejlemény, hogy több pláza is megjelent a strandtól pár percnyi távolságra – Discovery Shopping Mall, Jalan Kartika Plaza – nyilván az ausztráliai és amerikai közönség igényeinek kielégítésére. Július és augusztus a csúcsszezon, illetve a karácsony körüli időszak, olyankor a környék megtelik ázsiai turistákkal és ausztrál fiatalokkal, akiknek Bali jelenti a megfizethető nyaralást.

Hogy jutsz oda?

A Ngurah Rai Nemzetközi Repülőtér mindössze tizenöt perces autóútra fekszik Kutától.

Praia do Sancho, Fernando de Noronha

A Fernando de Noronha szigeten található strandot gyakran Brazília és egész Dél-Amerika legjobb strandjaként emlegetik. Érdekes, hogy ami ma a világörökség része, valaha börtönszigetként működött. (Tényleg, tiszta Szibéria, már akartuk is mondani.) Praia do Sancho nem feltétlenül csak a strandolók kedvence, sokkal inkább a sporthorgászoké, a környék vizei ugyanis halban nagyon gazdagok

Hogy jutsz oda?

Brazília nagyobb városaiból rendszeresen indulnak járatok Fernando de Noronha szigetére.

Paradise Beach, Horvátország

Déli szomszédaink is rendelkeznek gyönyörű partszakaszokkal, erre kiváló példa a Paradise Beach, amely több nemzetközi listán is szerepel a világ legjobb strandjai között. A Rab-szigetet talán be sem kell külön mutatni olvasóinknak, azt viszont talán kevesen tudják, hogy 1936-ban VIII. Edward angol király és szeretője, Wallis Simpson a helyi városi tanács külön engedélyével meztelenül fürdőzhetett ezen a strandon! A környéken – talán nem véletlenül – több nudista strand is található, de a Paradise Beach családosoknak is kitűnő választás, ráadásul ez a hely egyike a kevés homokos partoknak.

Hogy jutsz oda?

Nagyjából 600 km. Az út nagy részén autópályán haladhatsz, főleg a Split–Rijeka irányt tartsd, az egyetlen trükkös rész, hogy ne felejts el felhajtani a Misnjak-Jablanac kompra, amely a szigetre visz.

Playa del Amor, Mexikó

Ezt a partot elszigeteltsége miatt nevezik a „szerelem strandjának”, bár az elszigeteltségen el kell gondolkozni azok után, hogy egy halom netes „best of” listán ott virít a neve. A Mexikóhoz tartozó alsó-kaliforniai helyszínt csónakkal a legkönnyebb megközelíteni, mivel a sziklák miatt átlagos földi halandóknak nehéz a bejutás. A videó meggyőző: szikrázó napsütés, tiszta víz, fehér sziklák (ó, Zorán), homokos strand, és sehol egy pláza!

Hogy jutsz oda?

A közeli Cabóban – a helyi upgradelt Siófok – könnyen lehet vízi taxikat bérelni, ezeket érdemes a visszaútra is lekötni.

An Bang Beach, Vietnam

Az egykor forgalmas Hoi An kikötőjétől nem mesze fekvő, négy km hosszú An Bang Beach klasszikus fehér homokos part, amit a helyiek és a turisták a szelíd hullámok és a környék relatív csendessége miatt részesítenek előnyben. A víztől nem messze bungalókat lehet bérelni, ha pedig társaságra vágyunk, az óvárosa miatt a világörökség részének választott Hoi An tele van nyugatiak által üzemeltetett pubokkal és éttermekkel. A helyi konyha egész Vietnamban híres.

Hogy jutsz oda?

A Hoi Anhoz legközelebbi reptér Da Nangban található, ide rendszeresen repülnek belföldi járatok Hanoiból. Da Nangból kb. 15 dollárért visz el egy taxi Hoi Anba.

Las Salinas, Ibiza

Ibiza lassan két évtizede a technopartikról nevezetes, így nem csoda, hogy a jókedvű német és angol fiatalok a helyi strandokat is megszállták. Remek példa Las Salinas, ez a másfél kilométer hosszú tengerparti homoksáv, ami a sziget legpörgősebb plázsa. Aki nem bírja a helyi partikultúrát, válasszon másik helyszínt, ugyanis a part menti bárokban ugyanaz a zene dübörög, mint este a klubokban.

Hogy jutsz oda?

Las Salinas 11 km-re fekszik Ibizától és 25 km-re San Josétól.

Capo Sant’Andrea, Elba

Különböző fórumok szerint szinte minden strand telitalálat Elba szigetén, de ezek közül is a legcsúcsabb a Capo Sant’Andrea. A víz ezen a szakaszon rendkívül tiszta, olyannyira, hogy a fenék legmélyebb részei is jól láthatók. A part tele van sziklákkal, melyek természetes napágyakat alkotnak, talán némelyiken a nagy Bonaparte Napoleon is elterült, amikor ott élt száműzetésben, bár erre nézvést nincsenek tárgyi bizonyítékaink.

Hogy jutsz oda?

Porto Freaióból indulj el ATL járattal Zanca felé.

Plage de Piémanson, Franciaország

Tekintve, hogy Franciaország három földrajzi irányban is tengerrel határos, bőven rendelkezik festői szépségű strandokkal. Ezek egyike a Plage de Piémanson, amely a Camargue-i Nemzeti Park területén belül található. A Földközi-tenger partján fekvő strand egy vékony földnyelven fekszik, fő nevezetességei pedig a rózsaszín flamingók és a nudisták. A lakóautókból álló kemping nekünk nem túl természetparkba illő látvány, és a helyi zöldeknek nem is tetszik túlságosan, de a strand valóban lélegzetelállító. A mellékelt videóból viszont pontosan látszik, hogy egy hajszál választja el attól, hogy a rossz szabályozás és egy rakás kretén teljesen tönkrevágja.

Hogy jutsz oda?

Arles-tól mindössze hetven km-re találod ezt a gyönyörű strandot. Az A54-es, az N572es, a D570-es majd a D36-os utakon haladj déli irányba.

Dél-nyugati strand, Kambodzsa

Koh Rong egy kambodzsai sziget a thaiföldi öbölben, és mivel egy sziget, tehát víz veszi körbe, ezért tetemes hosszúságú, 43 kilométernyi strandolásra alkalmas partszakasszal rendelkezik. Ebből öt km a dél-nyugati strand névre keresztelt rész, amely pálmafás, fehér homokos beach, szikrázó, türkizkék vízzel.

Hogy jutsz oda?

Sihanoukville-ben bármelyik vendégháznál lehet hajókat bérelni, az út Koh Rongig két–három óra hosszúságú.

Isshiki Beach, Japán

A Hayama Császári Palota, amely az Isshiki partra néz, 1894 óta a japán császári ház téli pihenőhelyéül szolgált, de már hosszú ideje nem csak a nemesség élvezheti ezt a csodálatos strandot. A partszakasz – amelyet egy szikla felez meg – népszerű a szörfösök és fürdőzök körében, igaz, nem annyira, mint néhány északabbra található strand. A parthoz közel számos éttermet, pubot találunk, ezek leghíresebbike a tizenöt éve működő, koncerteknek is helyet adó Blue Moon. Itthon kevéssé dokumentált világ a japán szörfösöké: nagy vonalakban hasonlít a világ egyéb deszkás szubkultúráihoz, csak éppúgy, mint minden, amit a japánok átvesznek, ez is teljesen átalakul valami nagyon japán dologgá.

Hogy jutsz oda?

JR Shonan-Shinjuku vonalon menj el a Zushi állomásig, ott pedig szállj át egy Keikyu buszra Hayama Isshiki irányába. Isshiki Kaigannál szállj le.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon