Valaki pihenni jár az erdőbe, és valaki azért, hogy ingyen szabaduljon meg a szeméttől.

A Pilisi Parkerdő több mint 1600 köbméter, azaz 19 kamionnak megfelelő mennyiségű hulladékot szállított el a Nagykovácsi, Budapest X. és XVII. kerülete térségében lévő erdőkből a tavaly ősszel elindult Tisztítsuk meg az országot! program keretében.

A felszámolt illegális hulladéklerakókban – feltehetően a lakott területek közelsége miatt – az építési hulladékból volt a legtöbb, az összes szemét 70 százaléka. A második leggyakoribb gumiabroncsból 240 köbmétert szedtek össze az erdőkből, szilárd ipari lomból – megunt, elromlott és kidobott készülékek, berendezések – 183 köbmétert. A kommunális hulladék mennyisége 66 köbmétert tett ki.

A munkálatok során az erdészek négy köbméter rákkeltő azbeszttartalmú palát is találtak. Az erdők megtisztítása során több helyen növényzettel már teljesen benőtt szeméthalmokra bukkantak.

A Pilisi Parkerdő előzetesen a ténylegesnek töredékére, 570 köbméterre becsülte az illegális hulladék mennyiségét. Mivel az illegális szemétlerakók a leghatékonyabban a megelőzéssel szüntethetők meg, ezért a Pilisi Parkerdő több sorompót és tiltó táblákat is kihelyez a legveszélyeztetettebb területekre, hogy megakadályozza a behajtást és a hulladék lerakását.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőkben évente 25 millió látogatást regisztrálnak: a természetjárók egyre környezettudatosabbak és egyre kevesebb szemetet hagynak maguk mögött, addig az illegálisan kirakott hulladék mennyisége évről évre jelentősen nő.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Pilisi Parkerdő, MTI. Fotó: parkerdo.hu)

És ezt olvastad már?
Igyekszünk Rebecca minden fotósorozatát bemutatni
Budapest legközpontibb terasza úgy újult meg, hogy azonnal a törzshelyed lesz!