Dr. Jim Brown egy londoni tanácsadó orvos és alvás specialista, aki folyamatosan azért dolgozik, hogy a páciensei alvását optimalizálja. Egyszerű irodai alkalmazottaknak és élsportolóknak is segített már, szóval az ő tanácsai tutira neked is hasznodra válnak.

Azt ugyanis tudni kell, hogy a nem megfelelő alvás következtében a másnapi teljesítményünk jelentősen romlik, nem leszünk elég hatékonyak a melóban, a kedvünk is romlik, hízáshoz és különböző betegségek kialakulásához vezethet. A jelenlegi statisztikák szerint 10 emberből 7 nem alszik eleget, vagyis nincs meg a napi ajánlott 7-9 órányi szunyálás.

Persze nem pusztán az idő számít, hanem a minőség is. Egy jó alvás ismertetőjegye, hogy az ágyban töltött időnk 85 százalékát valóban az alvás teszi ki, valamint hogy 30 percen belül sikerül elaludnunk. Legtöbben a stressz és a szorongás miatt nem tudnak eleget aludni, ám rengeteg egyéb faktor is közrejátszik abban, hogy a testünknek nincs elég ideje leereszteni éjszakánként. Lássuk, a doki szerint mit tehetünk a saját érdekünkben!

Csupán 2 dologra használd a hálószobád

Az egyik legfontosabb dolog az volna, hogy tartsuk magunkat egy megszokott ritmushoz. Lehetőség szerint mindig ugyanakkor feküdjünk és keljünk, hétvégenként sem ajánlott tehát sokáig az ágyban maradni. Az esti rutinunk nagyon fontos, hogy felkészülhessen a szervezetünk a jól megérdemelt alvásra. Rengeteg esküsznek az olvasásra vagy különböző relaxációs technikákra alvás előtt.

Az is segíthet, ha fekvés előtt összeírod a másnapi teendőket, hogy utána már ne ezen kattogjon az agyad. És hogy mi az a két dolog, amire használhatod a hálód? Egyértelmű, hogy az alvás és a szex. A legjobb, ha elektromos kütyüket nem viszel be, valamint jól besötétítsz és a hőmérsékletet alacsonyan tartod. Egy fekvés előtti meleg zuhany is sokat segíthet.

Eddz legalább 150 percet hetente

A testmozgás rengeteget lendít az alvásod minőségén. Egy korábbi kutatás szerint 150 percnyi edzés egy héten már 65 százalékkal képes javítani az alvásunkon. Persze az időzítés is nagyon fontos. Nem mindegy tehát, hogy mikor hajtod meg magad.

Értelemszerűen nem tanácsos késő este edzeni, hiszen egy kemény tréning után időre van szükség. Ha túl későn mész le a kondiba, nehezebben fogsz elaludni, jobban jársz tehát ha délután valamikor letudod az edzést.

Reggel használd a mobilod, ne este

Arról már többször is írtunk, hogy bizony nem tanácsos alvás előtt nyomkodni a gépet vagy a telefont, mivel az általuk kibocsátott mesterséges fény miatt nehezebben tudunk majd elaludni. A melatonin nevű hormon készít fel minket az alvásra, az ilyen fények azonban gátolják ezt a folyamatot. Reggel ezzel szemben jótékony hatása lehet a fénynek, hiszen fokozza a hangulatunkat és az éberséget is.

Figyelj oda az esti étkezésedre

Ha gondjaid vannak az elalvással, a koffein minden formáját érdemes lenne hanyagolni ebéd után. Az este hatkor bevitt koffeinnek a fele ugyanis még éjfélkor is ott kering a véráramban. A túlságosan nehéz és fűszeres ételek is gondot okozhatnak az éjszaka folyamán.

A legideálisabb az volna, ha két órával fekvés előtt vacsoráznál, aztán ha éhes vagy még akkor alvás előtt harapnál valami könnyűt. Az alkoholt mindenképp érdemes elkerülni, rontja ugyanis az alvás minőségét.

Ha teheted, iktass be egy kis sziesztát

Sokan talán úgy gondolják, hogy a szieszta csak a lustáknak való, ám igazából nem hülyeség szundítani pár percet ebéd után. Ilyenkor ugyanis mindenkinél visszaesik az éberség szintje, egy kutatás szerint pedig egy 20-30 perces sziesztának számos pozitív hatása van például a produktivitásunkra és a kedvünkre is.

Nem érdemes azonban fél óránál hosszabban aludni délután, mert akkor már átcsusszanunk a mélyebb alvási szakaszba, ami után nehezebb lesz felébredni és kótyagosak lehetünk. Fontos azt is megjegyezni, hogy a sziesztázás csak azoknak ajánlott, akiknek nincsenek gondjai az éjszakai elalvással.

(via) (Nyitókép: Nick Hardcastle)

És ezt olvastad már?
Ha egy szép francia teniszezőnőről néznél képeket…