Tudtad, hogy a görögöknek van egy teljesen fütyülésből álló nyelvük?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A világ egyik legritkább nyelve, és sajnos kihalófélben van. De most még meghallgathatod és tedd is, mert valami egészen döbbenetes.

Sfyriának hívják a nyelvet, amit Évia szigetének déli részén nagyon sokan beszéltek fütyültek régen, konkrétan évezredek óta (görögök), mára azonban csak egy kis falu, Andia lakói használják és értik is a füttynyelvet. És ne azt gondold, hogy ez csak egy érthető hangzás, mintha mondjuk egy csaj után füttyentesz és mindenki érti, mit akarsz kifejezni vele – hanem egész konkrét mondatokat, párbeszédeket lehet lefolytatni vele. A füttynyelv a lakosok szerint azért alakult ki, mert nagyok a hegyek közt a távolságok és a füttyszót sokkal jobban és élesebben viszi a szél. A lakosok egymás neveit is el tudják fütyülni és teljes házasságokat is levezényelnek füttyszóra, az állataikat is így terelik. És most hallgasd meg ezen a két videón, hogy milyen. Mi teljesen lekápráztunk hídba és ott is maradtunk.

Mennyire csodálatos örökség. Nagyon reméljük, hogy minél tovább sikerül továbbadni az új generációnak és nem vész ki ez a fantasztikus és elmondhatatlanul egyedülálló nyelv.

(Videó: BBC)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.