Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Hogy miért éppen Francia Polinézia állt be a terv mögé, az viszonylag könnyen kikövetkeztethető, hiszen a Csendes-óceán kellős közepén elhelyezkedő szigetcsoport kisebb szigeteit a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés a teljes pusztulással fenyegeti.

A közvetlenül a part mentén felépített úszó város a tervek szerint 10-15 platformból állna, amelyek mindegyike nagyjából húsz ember számára biztosítana lakhelyet, így egy városban két-háromszázan férnének el.

 

Hogy teljesen utópisztikus legyen a dolog, a Seasteading Institute úgy képzeli, hogy az ilyen városok (többet is terveznek) önálló kormányzattal rendelkeznének, vagyis Szingapúrhoz vagy Monacóhoz hasonlóan városállamként funkcionálnának.

A Francia Polinéziával való megállapodás azt jelenti, hogy a hihetetlen projekt megvalósításának innentől csak anyagi akadályai vannak, ugyanis becslések szerint a mesterséges sziget felépítése nagyjából a 150 millió dollárba kerülhet, ami átszámolva több mint 42 milliárd forint. A Seasteading Institute korábban úgy számolt, hogy az első város 2020-ra épülhet fel, és azt remélik, hogy ez meghozza majd a befektetők kedvét is a további mini városállamok finanszírozásához.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.