Spoiler: klímaváltozás.

– jelentette be hétfőn az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA)

A légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 419,19 ppm volt, ami 1,82 ppm-mel magasabb az előző év azonos időszakához képest – az iparosodás kora előtt stabilan 280 ppm volt.

Bár a pandémia alatt a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozások miatt mintegy hét százalékkal csökkent a közlekedés, az utazások és más tevékenységek, túl kevés volt ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a szén-dioxid-kibocsátásra. A szén-dioxid mintegy ezer évig vagy tovább marad a levegőben, így a kibocsátásban bekövetkező éves változás nem jelez sokat. A tízéves átlagos növekedési ráta azonban szintén rekordot döntött, jelenleg eléri a 2,4 ppm-et évente.

A Cornell Egyetem klímakutatója, Natalie Mahowald szerint az 50%-kal magasabb szén-dioxid-koncentráció „egy új szintet jelent, ami nem jó jel”:

Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás több mint a hőmérséklet emelkedése. Szélsőségesebbé válik az időjárás, a viharok, gyakoribbak lesznek az erdő- és bozóttüzek és a szárazságok, emelkedik az óceánok vízszintje, savasodik a vizük. Az emberek egészségére is hatással van, több lesz a hőség okozta elhalálozás, nőnek a pollenek okozta megbetegedések.

Eközben...

(Forrás: NOAA, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.