Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ok röviden: az ember.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem és az amerikai Wildlife Conservation Society vadvédő szervezet tudósai feltérképezték a madarakat, emlősöket és kétéltűeket fenyegető veszélyeket, hogy megállapíthassák, élőhelyük mekkora részét sújtják a fajpusztulás ismert tényezői. Feltérképezték, hol vannak a gócpontok, amelyeket leginkább fenyeget a mezőgazdaság, az urbanizáció, az éjszakai fények, a vízi és szárazföldi utak, a vasutak és a népsűrűség, és azt is megnézték, hol vannak olyan érintetlen területek, ahol menedéket találhatnak a fajok.

Azt találták, hogy a vizsgált vadon élő fajok többségének élőhelyén a fenyegetés "kiterjedt" volt, ami "erősen leszűkítette azt a területet, "ahol fennmaradhat a faj".

A legrosszabb helyzetben 395 faj – a vizsgált fajok hét százaléka – van, őket legalább egy súlyos veszély fenyegeti minden élőhelyén. Leginkább az emlősökre leselkednek a veszélyek, fajaik 52 százalékánál okoztak populációcsökkenést az említett tényezők. A leginkább érintett öt ország Délkelet-Ázsiában volt, Malajzia után Brunei és Szingapúr következett a toplistán, szintén délkelet-ázsiaiak a menedékek is, de Amazónia őserdeiben, az Andok egyes részein és a Nyugat-Afrikai Libériában is találhatók ilyenek.

Két nagy veszély vizsgálata kimaradt a kutatásból:

James Allan, a tanulmány vezető szerzője, a Queenslandi Egyetem doktori hallgatója mégis optimista: szerinte "környezetvédelmi intézkedésekkel az összes vizsgált fenyegetés megállítható".

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.