Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Igyekszünk kerülni a nagy szavakat, de ez bolygótörténeti jelentőségű lehet.

A melbourne-i RMIT egyetem kutatócsoportja német, kínai és amerikai tudósokkal együttműködve olyan új technikát fejlesztett ki, amely hatékonyan átalakítja a gáznemű szén-dioxodot a szén szilárd részecskéivé. Vagyis:

A jelenlegi szén-dioxid befogási és tárolási technológiák az üvegházhatású gáz folyékonnyá sajtolására összpontosítanak, hogy aztán ezt a folyékony anyagot egy alkalmas helyen a föld alá juttathassák – ennek azonban mérnöki, gazdaságossági és környezetvédelmi akadályai is vannak.

Torben Daeneke, a RMIT kutatója szerint a szén-dioxid szénné alakítása jóval inkább fenntartható megközelítés: "Az időt ugyan nem tudjuk visszafordítani, de a szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza".

Eddig a szén-dioxidot szilárd anyaggá csak nagyon magas hőfokon lehetett átalakítani, ami iparilag életképtelen módszer. A kutatók most folyékony fémeket használtak katalizátorként, tehát

„Több kutatásra lesz szükség, de megtettük az első létfontosságú lépést az ilyen szilárd szén tárolása felé" – mondta Daeneke.

Reméljük, hamar ipari szintre fejlesztik a technológiát, mert:

(Forrás: Nature Communications, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.