Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

És azt is elmondjuk, mit tehetsz a füleid védelmében.

Jó nyarad lesz, mert a létező össze fesztiválon csapatod, hogy aztán feltöltődve szállj vissza mókuskerékbe. Arra viszont készülj, hogy a hangos zene hatására a belső fülben levő szőrsejtek károsodhatnak, ez pedig átmenetileg rosszabb halláshoz, rosszabb esetben pedig akár tartós nehezen befolyásolható halláskárosodáshoz (fülzúgáshoz) is vezethet.

Igazából fesztiválarcnak sem kell lenned, hogy károsodjon a hallásod, ugyanis rengeteg munkakör okozhat ilyen problémát, pl.: útépítők, a repülőtéri személyzet, a motoros futárok, a gyáripari munkások, a rockzenészek és az éjszakai szórakozóhelyen dolgozók, különösen a DJ-k és a dobosok.

Az első jelek

Először talán nem is neked fog feltűnni a dolog, hanem a családtagoknak, a kollégáidnak, mert gyakran visszakérdezel – vagyis a beszédértésed csökken –, vagy mert a szokásosnál hangosabban hallgatod a tévét, rádiót.

A betegek jellemzően akkor kezdik felismerni, hogy sokkal rosszabbul hallanak, ha hosszabb ideig háttérzajban tartózkodnak. Mielőtt nagyon bepánikolnál elmondjuk, hogy...

Van olyan károsodás, ami visszafordítható

A vezetéses halláscsökkenés esetében a külső hallójárat eltömődhet, például fülzsír van benne, vagy a dobhártya kilyukad, esetleg sérül. Okozhatja még az orrmandula megnagyobbodása vagy középfülgyulladás, amikor a hallócsontok területén képződik akadály, ami átmenetileg akadályozza a hang vezetését. Ezek a problémák gondos, szakszerű orvosi beavatkozással helyrehozhatóak.

Létezik még hirtelen kialakuló halláscsökkenés is, amelynél egy 24-48 órán belül történő sürgős gyógyszeres beavatkozás sikerrel járhat, azon túl azonban már bizonytalanná válik a gyógyulás lehetősége. Ugyanakkor az akut halláscsökkenés hátterében akár stroke is állhat, emiatt ezeket a tüneteket tapasztalva fontos azonnal orvoshoz fordulni.

Így óvd meg füleidet

  • Igyezz elkerülni a hosszú ideig tartó fej- és fülhallgató használatát – ruházz be egy félig zárt, vagy valamilyen zajcsökkentővel, zajszigetelővel ellátott fejhallgatóba.
  • Minimalizáld hangos koncerteken való részvételed időtartamát – oké, egy fesztiválon ezt viszonylag nehéz kivitelezni, de akkor legalább ne menj túl közel az istenverte hangfalakhoz.

És a végére még itt van két jó tanács: a fülhallgató egy személyes tárgy, csak egy ember használja! Egy fülbetegséget követően pedig a legbiztosabb a régi eszköz cseréje

És azért gyerekekről is beszéljünk: rájuk kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen az ő hallásuk a legsérülékenyebb. A hangos zaj esetükben maradandó halláskárosodást eredményezhet akár már fiatal korban is. Persze nem szabad minden apró zajt kiszűrni, de fokozatosan kell hozzászoktatni a kicsiket a hallásvédő, a füldugó vagy a fejhallgató használatához. Kaphatóak olyan korszerű eszközök, amelyek nem akadályozzák a gyermekeket semmilyen tevékenységben, kényelmes a viseletük és színben, formában is barátságosak.

(Szakértő: Dr. Miltényi Csilla, a Duna Medical Center fül-orr-gégész, foniáter szakorvosa, fotó:VOLT Fesztivál Official / Rockstar Photographers)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.