Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A bécsi konyha legismertebb édessége, a császármorzsa akkor akadt be nálam nagyon, amikor a Christkindlmarkton egyik éven ettem egy kívül ropogós, belül könnyű, az itthonitól totálisan különböző, nyálcsorgatóan finom változatot. Azóta is vadásztam rá, sikertelenül. Eddig!

A porozinkó, smarni vagy grízsmarni néven is futó Kaiserschmarrn ízig-vérig osztrák, zsírban sült tésztadesszert, amit állítólag Ferenc József találmánya.

Lényeg a lényeg, a Világevőn ráakadtam egy tiroli császármorzsa receptre, amit megcsináltam, és fülig ért a szám. Olyan volt, mint akkor, ott, a karácsonyi vásárban. Vagy még jobb!

Hozzávalók (négy főre)

  • 500 ml tej
  • 240g liszt
  • 20g vaníliás cukor/vanília
  • 160g tojássárga
  • 240g tojásfehérje
  • 40g kristálycukor
  • (80g mazsola) helyette akár meggy
  • 1 ek rum
  • pár ek cukor a karamellizáláshoz
  • porcukor tálaláshoz
  • baracklekvár

Így készítheted el:

  • Dolgozd össze a lisztet, tojássárgáját, tejet és vaníliás cukrot (+ a rumot).
  • A tojásfehérjéből és a cukorból verj kemény habot, aztán óvatosan, hogy össze ne törjön, keverd össze a tésztával.
  • Egy teflonserpenyőben hevíts zsiradékot (én margarint használtam), kb. 2 cm vastagon öntsd bele a tésztát, és szórd meg mazsolával (ha szereted).
  • Közepes lángon süsd, amikor megszilárdul, fordítsd meg. Ez lesz a legnehezebb mutatvány, ha nagyobb serpenyőben csináltad - inkább készítsd kisebben, 1 személyes adagokban.
  • A megfordítás után 170 fokra előmelegített sütőben süsd 5 percig, majd tedd egy tányérra a tésztát.
  • A még forró serpenyőben karamellizálj kb 2 ek cukrot, majd tedd vissza a császármorzsát és kanállal szaggasd nagyobb darabokra.
  • Tálald ízlésesen, hintsd meg porcukorral és tegyél mellé vagy rá a nagyi baracklekvárjából.

    Neked menni fog ennél szebben is a tálalás!

Mondjuk így...

Mennyei lesz, hidd el!

(via Világevő)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.