Ő aztán tényleg kétkezi munkával tartja el magát. Marie Kondo fogta magát, és abból él, hogy másoknál rendet csinál.

Nálunk ugyanezt csinálja Évike, csak nem kereste meg a Netflix, hogy mondja már meg, hogyan kell elpakolni a gyerek után. Marie Kondot viszont igen (Tidying up with Marie Kondo). A japánoknak rengeteg jó cuccot köszönthetünk, és itt nem a bugyiszagolgatós pornóra gondolok.

Egész eddig annyit tudtam a japán otthonokról, hogy levágnak egy tatamit a földre, mellé tolnak egy orchideát, és kész is van a lakberendezés. Azt, hogy hova rakják a ruháikat, szerintem senki nem tudja. Elképzelésem sem volt arról, hogy ennyire pengék az amerikai gardóbok elrendezésében.

Pedig milyen iszonyatosan fontos, hogy rend legyen, és még fontosabb, hogy ezt hétről hétre bámulhassuk a Netflixen! De mit is?

A KonMari metódus

Méri odacsattog az aktuális gardóbhoz, kiszórat mindent a szoba közepére, megmondja, mit kell csinálni, és továbbáll. Pont, mint a nagyanyám. Mindezt csinálja hátborzongatóan idegesítő japán stílusban, minden mondatnál csupa mosoly és báj. Japán szokás szerint (?) szépen imádkozik a ruhákhoz, egyesével elköszön tőlük, köze nincs ahhoz, amit itthon csinálunk szanálás címszó alatt.

Ezen a videón, ami arról szól, hogy miként tudunk/nem tudunk hajtogatni, 8,8 millió kattintás van.

Marie Kondo: Basic Folding Method

The basic method of folding as detailed in Marie Kondo's bestselling books - The Life-Changing Magic of Tidying and Spark Joy. Spark Joy: https://www.amazon.co.uk/Spark-Joy-Illustrated-Japanese-Tidying/dp/1785041029 The Life-Changing Magic of Tidying: https://www.amazon.co.uk/Life-Changing-Magic-Tidying-effective-clutter/dp/0091955106/

Emberek százezrei követik, és majmolják a metódust, ami nemcsak a szekrényüket, hanem az életüket is egy csapásra túlbonyolítja megoldja.  Jó 21. századi szokás szerint, ellepték az internetet az előtte-utána "KonMari metódussal" fotók. A metódus lényege, hogy minden kicsire hajtasz, kivágsz mindent, ami nem kell, és dobozolsz, amit csak lehet. Szép is meg jó is, de a magam részéről annyit látok, hogy vették az alanyok a fáradságot, és rendet raktak maguk körül.

Marie, mennyit kérsz óránként?

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő