Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Különösen magas művészi színvonalú, 1800 éves mozaikot találtak egy cézáreai ásatáson Izraelben. A feltárást végző szakemberek szerint egy jómódú ember házát díszíthette egykor a rendkívül gazdagon mintázott, négyzetméterenként mintegy 12 ezer mozaikdarabot tartalmazó, tógás férfiakat ábrázoló mozaikkép.

A színes, különösen jó minőségű mozaik felülete több mint 17 négyzetméter; három figura látható rajta, színes geometriai formák, és egy hosszú görög felirat, mely megsérült, amikor a bizánci korban felhúztak fölé egy épületet:

Az ásatásokat vezető egyik régész, Peter Gendelma szerint a képen látható, tógát viselő férfiak magas társadalmi státuszúak lehettek – a középső alak szemből látható, s a két oldalsó figura feléje fordul. Ha a mozaik egy gazdag otthon része volt, akkor a tulajdonosokat mutathatja, ha középületet díszített, akkor az adományozót vagy a város vezetőjét ábrázolhatja.

A régészek rábukkantak még egy hatalmas épületrészre is, amely a bizánci korban, 1500 évvel ezelőtt állhatott. A kutatók szerint valamiféle szabadidős, szórakoztató- és üzletközpont lehetett. A mozaikpadló az épület alatti rétegben volt, s egy több száz évvel korábban készült ház része lehetett:

A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy a mozaik részei a helyükön maradjanak, és ne vesszenek el, s újratervezik a híd helyreállítását annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé váljék a mozaik.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.