Ez a sziget a közös szuverenitás ékes példája.

Van egy sziget, ami félévente országot vált: a Fácánok szigete vagy Fácán-sziget minden év február 1-jétől júliusig 31-ig Spanyolországhoz, majd augusztus 1-jétől január 31-ig Franciaországhoz tartozik – tehát kicsit olyan, mint az elvált szülők gyereke. Mindez pedig azért van így, mert

a Spanyolország és Franciaország határát képező Bidasoa folyó közepén található.

A lakosságát azonban nem érinti a dolog, mivel ez a kis területű (mintegy 8000 négyzetméteres, vagyis nagyjából focipálya méretű) sziget lakatlan. Híd nem vezet rá, ugyanakkor a spanyol oldalról apálykor néha át lehet gyalogolni a szigetre. Vagyis csak lehetne, merthogy a nyilvánosság nem látogathatja – ez alól kivételek az olyan különleges alkalmak, mint például a kulturális örökség napja. A spanyol és a francia hatóságok évente kétszer átmennek a szigetre karbantartási, tisztítási és kertészeti munkák elvégzése céljából.

A Fácánok szigetén nincsenek fácánok, a szakértők feltételezése szerint a sziget a elnevezése valamilyen francia szó félrefordításából eredhet

A nagyobb felbontásért kattints a képre!

A sziget létezését már a római korból származó források is említik, ugyanakkor történetének legfontosabb eseményére csak 365 éve került sor, amikor is 1659. november 7-én itt, a Fácán-szigeten írták alá a 24 éven át zajló spanyol–francia háború lezárását jelentő pireneusi békeszerződést – a jeles esemény megtörténtéről egy emlékmű is készült, aminek érdekessége, hogy a Spanyolország felé néző oldalán spanyol, a Franciaország felé néző oldalán pedig francia felirat olvasható:

A nagyobb felbontásért kattints a képre!

A Fácán-sziget a világ legrégebb óta fennálló és egyben legkisebb területű kondomíniuma, vagyis olyan területe, ami egyszerre több ország fennhatósága alatt áll, azaz jelen esetben a spanyol és a francia állam közös gyarmata, és a közös szuverenitás ékes példája.

(Forrás: Wikipédia, fotó: Wikimédia, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés