Nem tartjuk igazságosnak, de a Tripadvisor szavazói így döntöttek, azt pedig el kell fogadni.

A 2021. január 1. és december 31. között leadott szavazatok összesítése után kiderült, a Turks- és Caicos-szigeteken található Grace Bay Beach végzett az élen a Travellers’ Choice Awards legszebb strandok listáján. Egy évvel ezelőtt a negyedik lett, szóval nem lehet véletlen.

A listán egyébként összességében is a Karib-térség és Brazília a nyerő a turisták között, Európa rettenetesen le van maradva, pedig azért akad néhány mesés beach itt is. A top tízet elnézve egyértelmű: a fehér homok és a türkíz víz a nyerő.

1. Grace Bay Beach – Turks- és Caicos-szigetek

Maximum az a kérdés merül fel, hogy található ez az izgalmas nevű szigetcsoport. Nos Kubától keletre, Haititől északra található, egyébként Nagy-Britanniához tartozik, így tulajdonképpen Európa részének tekinthető. Harminc nagyobb korallszigetből és számtalan apró szirtből álló, melyeket a puha, fehér homok és hihetetlenül tiszta a víz az alapfelszerelés. A szirtek segítenek a lista élén állni, mivel ezek feltartják a hínárt és az egyre nagyobb gondot okozó tengeri hulladékot.

A mesés partszakaszon mindössze 19 hotel található, a többiekhez képest ez otthonosnak számít.

2. Varadero Beach – Kuba

A második helyre a Karib-tenger északi szigete, a szocializmus egyik utolsó képviselője, Kuba futott be egy hamisítatlan képeslapra való partszakasszal – ahogy írják róla a turisták. A vélemények szerint nem nagyon láttak még ennél kékebb vizet, és a porfehér homoktól is esnek le az állak. Az Ikakos kanyargós félszigetén található Varadero egy sokkal komolyabb strand, mint a Grace Bay, 96 hotel sorakozik egymás mellett. Persze úgy könnyű, hogy egy húsz kilométeres hosszú partszakaszról beszélünk.

3. Turquoise Bay – Ausztrália

Egy másik kontinens is felfért a dobogóra, bár az ausztrál Turquoise Bay nem feltétlenül az ingergazdagságáról híres. Végeláthatatlan fehér homok és ugye a türkíz víz, amiről a nevét is kapta. Nem az örökzöldekben lehet itt gyönyörködni, de az egyik legjobb hely a sznorkelezésre. Mindössze öt hotelt húztak fel erre a különleges partra.

4. Quarta Praia – Brazília

Annál nagyobb az élet a Morro de São Paulóban található Quarta Praián, nálunk biztosan előrébb végezne ez brazil csoda. Állítólag nemcsak szép itt a tenger, de jó meleg is. Quarta Praia a négymilliós Salvadorral szemben található egy földnyelven, roppant vagány hely. Harminc nagy szálloda van a környéken és 165 bed and breakfast-szerű apartman, szóval turistában nincs hiány.

5. Eagle Beach – Aruba

Személyes kedvencünk az ötödik helyre futott be, pedig Arubán minden van: kristálytiszta víz, fehér porhomok és még némi zöld növényzet is akad. Igaz, a Karib-térségben egyedülállónak számít a száraz klímája, szóval inkább méretes kaktuszokkal és göcsörtös törzsű Divi Divi fákkal találkozhatunk, ha egyszer eljutunk. Aruba egy boldog sziget, „One Happy Island” – ahogyan a helyiek nevezik földjüket, persze itt ki ne lenne boldog.

A parányi, mindössze 36 km hosszú és alig 11 km széles sziget Venezuela partjaitól 29 km-re északra fekszik; autonóm területként a Holland Királyság alkotmányos része. És egész évben várja a turistákat, mivel az átlaghőmérséklet itt 27–29 Celsius-fok, akárcsak a tengervízé.

A további sorrend:

  • 6. Radhanagar Beach, Havelock-sziget, India
  • 7. Baia do Sancho, Fernando de Noronha, Brazília
  • 8. Trunk Bay Beach, Virgin-szigetek Nemzeti Park, Amerikai Virgin-szigetek
  • 9. Baía dos Golfinhos, Praia da Pipa, Brazília

És akkor elérkeztünk az első európai parthoz, a kontinens legszebbje idén is a szicíliai különlegesség:

10. Spiaggia dei Conigli – Olaszország

Lampedusa egyedi partja minden évben bekerül a legjobbak közé, aligha a buja növényzet alakította tökéletes mediterrán fíling miatt, merthogy teljesen kopár a környék. Minden bizonnyal a különleges fekvése és a kristálytiszta vize miatt kaphat ennyire jó szavazatokat. Persze a helyiek vendégszeretete és lazasága is hozzátehet az összképhez, meg a szuper kaják, elvégre Lampedusa Olaszország része.

Tegyük hozzá, a Nyulak partja messzebb van Szicíliától, mint amilyen közel Tunéziához, szóval földrajzilag közelebb áll Afrikához, mint az európai kontinenshez.

A Turks- és Caicos-szigetekre érdemes fordítani némi időt, még ha virtuálisan is

Nem akarjuk elhinni, hogy léteznek ilyen szép helyek a Földön.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés