Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Jacob Laukaitis szörnyen kíváncsi volt arra, hogy milyen lehet saját bőrén megtapasztalni az észak-koreai valóságot, így még egy éve egy hétnapos turnét szervezett a távol-keleti államba. Azonban – minő meglepő – nem gazdagodott sok kellemes élménnyel, ugyanis elvették az útlevelét, és nem engedték, hogy egymaga fedezhesse fel az országot.

Ennek ellenére sok fotót készített, és elmondása szerint egyértelműen Észak-Korea a legbizarrabb ország, ahol valaha is járt. Laukaitis  közben azon is eltűnődött, hogy mennyire más lehet az élet a szomszédos Dél-Koreában, amellyel az északi szomszéd bő 70 éve még egy államot alkotott. Így hát az észak-koreai kiruccanása után úgy döntött, hogy idén Dél-Koreába szeretne ellátogatni, hogy összehasonlítsa a két országban szerzett tapasztalatait. Az alábbi képek pedig magukért beszélnek.

Szabadidős tevékenység:

Dél-Korea

Észak-Korea

Fiatalok:

Dél-Korea

Észak-Korea

Parkoló:

Dél-Korea

Észak-Korea

Forgalom:

Dél-Korea

Észak-Korea

A vidék:

Dél-Korea

Észak-Korea

Egyetemi élet:

Dél-Korea

Észak-Korea

Vasútállomás:

Észak-Korea

Ami viszont a két koreai valóság közötti különbségnél is megdöbbentőbb, az az, hogy a csodás észak-koreai állampropaganda sikeresen elhitette az elvtársakkal, hogy délen rosszabb körülmények között élnek, pedig Dél-Korea a világ húsz legerősebb gazdaságát magába tömörítő szervezetnek (G20) a tagja, és közel húszszor nagyobb az egy főre eső GDP-je, mint északi „szomszédjának”.

Egyes észak-koreaiakban mégis tudatosul a rendszer abnormitása, így életüket kockáztatva – a leggyakrabban Kínán keresztül – Dél-Koreába szöknek, azonban jelentős részük idővel visszavágyik északra, mert nem találják a helyüket a modern világban:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.