Mintha egy elvarázsolt falucska lenne egy tündérmeséből, úgy néz ki a kínai Sengsan szigetén fekvő egykori halászfalu, ahol több évtizedes néptelenség után a természet átvette az uralmat, és a rejtélyes látványa miatt kedvelt turistacélpont lett.

Az elhagyatott helyeket általában omladozó, telefirkált betonfalakkal képzeljük el, pedig egy kihalt falu látványa lehet akár romantikus is, ha úgy néz ki, mint a kínai Houtouwan. A Sanghajtól hatvan kilométerre keletre található Sengsan szigetén egykor virágzó halászfalu állt, ahol a nyolcvanas években több mint háromezren laktak.

A nehéz megközelíthetősége miatt azonban a kilencvenes években egyre többen költöztek el a faluból, mígnem 2002-ben hivatalosan is elnéptelenedett, a közigazgatását összevonták a szomszédos településsel.

A házak éveken át üresen álltak, mire újra visszatértek az emberek, bár nem éppen úgy, ahogyan eredetileg képzelnéd.

Houtouwan üresen maradt házait ugyanis teljesen benőtte a növényzet, és 2015-ben

bejárták az internetet a képek a titokzatos faluról, ahol visszavette az uralmat a természet.

A különleges látványért útra keltek a turisták, amire Sengsan szigete eleinte nem volt felkészülve, az emberek áradata a terület élővilágát is veszélyeztette, de hamarosan felkészültek a fogadásukra.

Az elhagyatott halászfalu közelében például kilátópontot építettek, ahol három dollárnak megfelelő összegért látványos képeket lehet készíteni a házakról, nyolc dollárért pedig közöttük is lehet barangolni, de az omlásveszély miatt az épületekbe tilos a belépés. Sanghajból komppal lehet eljutni a szomszédos szigetre 3,5 óra alatt, ahonnan híd vezet a faluhoz.

Azt mondják, nyáron érdemes ellátogatni Houtouwanba, amikor a házakat behálózó növényzet a legzöldebb, és bár a környék egyre jobban kiépült, fel kell készülni a tömegre és a sorban állásra. 2021-ben több mint 90 ezer turista kereste fel a titokzatos halászfalut, ami csaknem félmillió dolláros bevételt hozott a kis településnek.

Ez is érdekelhet:

Bontani kezdték Detroit egyik ikonikus autógyárát

Több mint hatvan éve pusztult a Motor City közepén.

Bejártuk a romosan is lenyűgöző jugoszláviai luxushotelt

A hetvenes években a Penthouse magazin alapítója nyitotta meg Krk szigetén a fényűző kaszinóhotelt, aminek romjain ma is lehet álmélkodni.

Teljességgel hipnotizálnak a szellemvárossá alakult plázáról készült képek

Nehéz elképzelni, hogy a kissé nyomasztóan ható épületben valaha életteli üzletsorok voltak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában