Nincs túl jó hírneve Kolumbiának, elvégre egy drogbáró volt az egyik legismertebb kolumbiai, akiről filmet és sorozatok készültek, a világ így ismeri ezt a dél-amerikai országot. Most megnézzük Pablo Escobar nélkül.

Kolumbia Dél-Amerika északnyugati részén fekszik, az 52 milliós ország területe több mint tizenkétszer nagyobb Magyarországnál. Az ország a Föld második legnagyobb biodiverzitásával rendelkezik, magában foglalja Amazónia esőerdőit, magas hegyvidékeket és sivatagokat is.

Ez az egyetlen ország Dél-Amerikában, amely az Atlanti- és a Csendes-óceán mentén is jelentős partvonallal és szigetekkel rendelkezik.

Érdekesség, hogy a valamikori Eldorádó földje, majd a 20. század végén a világ kábítószer-központjaként megismert ország a nevét a kontinens európai felfedezőjéről, Kolumbusz Kristófról kapta – noha ő soha nem járt ezen a vidéken.

A kábítószer és Kolumbia neve összemosódott, hiszen az 1970-es évek végétől hatalmas, erőszakos és befolyásos kábítószer-kereskedő kartellek alakultak és egészen a 1990-es évekig uralták az országot. Főleg a Pablo Escobar vezette medellíni kartell és a cali kartell harcáról szólt ekkor minden, Escobar a világ egyik leggazdagabb embere lett.

Az ország déli részén húzódik az Egyenlítő, az évi középhőmérséklet pedig 24 °C, ám ez elsősorban a tengerszint feletti magasságtól függ. Az ország hegyvidéki részein a forró folyóvölgyek felett havas csúcsok emelkednek.

Kolumbia fővárosa és több mint 7 millió lakosával a legnagyobb városa Bogotá. Az ország pénzügyi és politikai központja. A város észak-déli tengely mentén terül el. Keleten hegyek határolják. Ebben az irányban a város épületei olyan magasra kapaszkodnak a hegyoldalakon, amennyire az lehetséges.
Cartagena (a kiemelt képen is) az ország ötödik legnagyobb és egyben talán a legszebb városa. A Karib-tenger partján fekszik, és a fallal övezett óvárosát, erődjét az UNESCO 1984-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította. Cartagena rendelkezik a legkiterjedtebb erődítménnyel Dél-Amerikában.
A híres, hírhedt Medellín az ország második legnépesebb városa. gazdasága jelenleg az egyik legnagyobb Kolumbiában, számtalan nemzetközi vállalat központja. Ennél fogva a biztonság is sokat javult Escobar óta. A város 8 településből áll. Híres orchideáiról, virágairól.
A kávé a nemzeti szimbólumok közé tartozik, világszerte lehet kapni kolumbiai kávét. Ma a világtermelés 10%-át adja, Brazília és Vietnam után a 3. legnagyobb termelő. A kolumbiai kávé azért is keresett, mert kevésbé drasztikus az íze, aromatartalma mint a brazilé, ezért is nevezik enyhe kávénak.
A Malpelo Fauna- és Flórarezervátum: természetvédelmi terület a Csendes-óceán keleti részén található egy vulkanikus eredetű szigetcsoporton. A rezervátum területén nagy számban fordulnak elő különféle cápafajok, például pörölycápafélék, selyemcápa, kisfogú homoki tigriscápa.
Santa Cruz de Mompós, avagy Mompox) egy csodás kis város Cartagenától délkeletre, a Río Magdalena torkolatánál. A város történelmi központját az UNESCO 1995-ben a világörökség részévé nyilvánította.
Taganga egy hagyományos halászfalu Kolumbia karibi partján.
Az óriás viaszpálma világ legmagasabbra növő pálmaféléje. Kolumbia „nemzeti fáját” törvény védi. Az ország címerében is szerepel.
A Tayrona Nemzeti Park egy védett terület a kolumbiai észak-karibi régióban és Santa Marta városának fennhatósága alá tartozik. 2019-ben ez volt a második leglátogatottabb nemzeti park Kolumbiában. Különféle éghajlati és földrajzi adottságokkal rendelkezik, mivel a száraz tengerszinttől a 900 méteres tengerszint feletti magasságig terjed.
Kolumbia zászlaja.

Ez is érdekelhet:

Valószerűtlenül néz ki a világ legkeskenyebb városa: Jencsin

A kínai településen közel félmillióan élnek, pedig van olyan pontja, ami csak harminc méter széles. Egészen hihetetlenül néz ki a város.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Így néz ki az a napi menü, amire a szakértők szerint a szervezetednek szüksége van

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés