Monteriggioni az egyik legjobb állapotban megőrzött erődített fallal körülvett középkori város Olaszországban, Dante is megemlítette az Isteni színjáték-ban, és még egy videojátékban is szerepelt.

Toszkána tele van kincsekkel, ezek egyike Monteriggioni, amit a középkorban a sienaiak azért hoztak létre és erősítettek meg, hogy megvédjék magukat a velük hadban álló firenzeiektől. A területen eredetileg egy ősi lombard farm volt, a neve pedig, Monte Regis avagy Mons Regonis valószínűleg a királyi tulajdonban lévő földet jelölte.

Cosimo de Medici seregei Mons Regonis, azaz Monteriggioni falai alatt a 16. században

Az 1213 és 1219 között épült erődítmény azért is számított különlegesnek, mert Siena egészen addig meglévő kastélyokat vásárolt, ezt azonban eleve a Firenze elleni védekezés egyik legfontosabb elemének emelték.

Monteriggioni pedig több mint három évszázadon keresztül ellenállt a támadásnak, 1554-ben is csak árulással került Firenze kezére.
Felülről nézve igazán különleges az erődített város, amelynek fala 570 méter hosszú,

vonala a domb természetes kontúrját követi, és 2005 óta nagy részét körbe is lehet sétálni. Tucatnyi tornyával régen is, ma is hatásos látványt nyújt, Dante is megemlékezett róla az Isteni színjáték-ban, és az Assassin's Creed két részében is szerepelt a város.

Monteriggioni manapság a Toszkánába érkező turisták egyik kedvenc célpontja, mivel nagyon közel van Sienához. Főterét a 12. században épült, román stílusú templom uralja, ezt reneszánsz házak veszik körül, és nem épült be teljesen, a kisebb utcákban még ma is megvannak azok a kertek, amelyek az ellenséges időkben élelemmel látták el az erődített város lakóit.

Ez is érdekelhet:

Toszkána egyik legszebb villája egykor féktelen partik helyszíne volt

Bíborosok és lordok élvezték itt az életet, de Mick Jagger és Kate Moss is megfordult ebben a 17. századi luxusvillában.

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

A várost egykor uraló tornyok egyik utolsó példányán elég régóta nőnek a fák, amihez egy legenda is kapcsolódik.

Mesébe illő ez a domboldalra épült toszkánai kisváros

Pinokkió és annak írója tette ismertté.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Hét miami hotel, ami mintha egy álomból jött volna

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

További cikkeink a témában