Brutális munkaerőhiány van a turizmusban: Európában mintegy 1,2 millió betöltetlen állás van, egy jó részük a mediterrán térségben.

Idén Olaszországban lesz a legnagyobb munkaerőhiány a turisztikai szektorban: az Utazási és Turisztikai Világtanács tanulmánya szerint negyedmillió emberre volna szükség idén az országban, ami azt jelenti, hogy minden hatodik álláshely betöltetlen marad, nagyrészt a vendéglátásban.

Európában is hasonló a helyzet: összesen 1,2 millió szabad állás van az EU-ban, légitársaságok, utazási irodák, vendéglátóhelyek keresnek folyamatosan munkaerőt.

Franciaországban 71 ezer, Nagy-Britanniában 128 ezer, Portugáliában 49 ezer betöltetlen állás van.

Eltérő viszont, ahogy az egyes országok kezelik a helyzetet: a brit kormány egyelőre vonakodik ideiglenes munkaengedélyeket kiadni, általában kedvezőbb vízumszabályokkal, rugalmas munkabeosztással (például a távmunka megengedésével, ahol lehetséges), a digitális eszközök fejlesztésével és képzésekkel, juttatásokkal igyekeznek dolgozókat szerezni a turizmusban működő cégek.

Szóval ha belevágnál egy külföldi kalandba, most bátran próbálkozhatsz, sok esetben még a képzettség hiánya sem lehet gond.

(Forrás: Euronews, borítókép: az olaszországi Vernazza, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Szállodai sorban állás helyett idén inkább menj el luxusremetének!

Eleged van a tömegturizmusból? Nem vagy egyedül. Mutatunk egy helyet, ahol egyedül lehetsz.

Ha valamiért elhagynád az országot, van egy erős ajánlatunk

A délolasz Puglia régió székhelyén, Bariban és a környékén töltöttünk tíz napot, és nem sok érvünk volt a hazajövetel mellett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés