Mesés tájak, nincs messze a tenger sem, és még fizetnek is, hogy odaköltözz.

Egy ideig voltak az egyeurós olasz városok: fogyatkozóban lévő települések, amelyek a megmenekülés érdekében kínáltak lakásokat jelképes összegekért. Mára szintet léptünk, akadnak városok, amelyek fizetnek is, hogy oda költözz – a déli Puglia tartományban (pontosan „a csizma sarkában”) lévő Presicce például nem is keveset.

30 ezer dollárt (ez bizony több mint 11,7 millió forint) kínálnak azoknak, akik a városka történelmi negyedébe költöznek.

Mármint a konstrukció szerint ennyit fizet az önkormányzat az átlagosan 25 ezer dollárba kerülő ingatlanokba költözőknek, vagyis marad némi apró a felújításra – szerencsés esetben fedezheti is azt. Ugyanakkor a beköltözőket adókedvezmények és családi bónuszok is várják, továbbá segítenek az új vállalkozások indításában.

Presicce 2019-ben egyesült a közeli Acquarica városkával, így most 9000 lakója van, de csak a felük él a történelmi részeken. Az egyesülés révén nagyobb lett Presicce-Acquarica területe, így az olasz törvények értelmében több közpénz jut oda, nagyjából évi egymillió euró – ebből akarják újraéleszteni a régi városrészt.

Presicce történelme a középkorig nyúlik vissza, sírboltok és ma is látogatható földalatti olívasajtoló-malmok találhatók itt, de ne felejtsük Puglia gyönyörű tájait sem, no meg a tengerpart sincs messze. A programba való jelentkezést még az idén közzéteszik a város honlapján.

(Forrás: CNN, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Nagy szerencsénk van ezzel a nagyvonalú olasz ajánlattal

Ingyenes utazást és tömegközlekedést kínál a Magyarországhoz legközelebbi olasz tartomány, meg még egy rakás kedvezményt a látnivalókhoz. Borkóstolás, tengerpart, kiállítás? Jöhet bármi!

Ha valamiért elhagynád az országot, van egy erős ajánlatunk

A délolasz Puglia régió székhelyén, Bariban és a környékén töltöttünk tíz napot, és nem sok érvünk volt a hazajövetel mellett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Mesébe illő ez a görögországi világítótorony

A világ legmagányosabb háza 2800 méter magasan, egy sziklafalban fekszik

További cikkeink a témában