Spanyolország északi részén, León tartományban található ez a hegyláncokkal körülvett, festői kisváros, ami történelminek tűnik, pedig a nyolcvanas évek végén építették fel a víztározó által elárasztott eredetije helyére.

A huszadik század során többször is megkíséreltek víztározót építeni az Esla folyó völgyében, végül 1963-ban, Franco diktatúrája idején fogadták el a projektet. Két évvel később megépült a víztározó fala, és a mögötte fekvő kisvárosok lakói már sejthették, hogy nem kerülhetik el a sorsukat. 1978-ig a városok lakóinak vagyonát többnyire erőszakkal sajátították ki.

Riaño és környéke a hetvenes-nyolcvanas években még így nézett ki, mint a fenti képeken, míg lent már az eredeti város lebontása látható

Mindennek során a lakók többször is összecsaptak a rendőrséggel, hogy megvédjék otthonukat,

és ellenálljanak a kilakoltatásnak. A környéket végül a hadsereg szállta meg, az ostrom több hónapig tartott, amit a házak lerombolása követett. Az események szerte a világban megjelentek a médiában, végül mégis elárasztották vízzel Riañót és környéket.

1986-ban és ’87-ben összesen kilenc kisvárost romboltak le a víztározó építése során, és csak néhány történelmi emlékét mentették meg, közte egy 13. századi templomot, egy kápolnát és pár klasszikus magtárat, amelyeket új helyre telepítettek.

Riaño 1752-ben már jegyzett óvárosa helyett is új települést építettek fel, immár biztonságosan a tározó vízszintje fölé.
Quintanilla kápolnáját a tározó vízszintje fölött építették fel újra, hogy megmentsék a lerombolástól és az elárasztástól

A hatvanas években még „spanyol Svájcként” ismerték a környéket, ahol állattenyésztéssel foglalkoztak, vadásztak is, és a folyók tele voltak pisztrángokkal. Az ötszáz fő által lakott Riañót ma már inkább a turisták keresik fel a gyönyörű látványa miatt, a várost körülvevő Picos de Europa nemzeti parkban pedig nagyszerű túrákat lehet tenni.

Gondolhatnánk arra, hogy Riañót látogatni tiszteletlenség lenne azokkal a családokkal szemben, akik tehetetlenül nézték, hogyan árasztotta el az egykori otthonukat az Esla folyó vize 1987. december 31-én, de valójában azzal teszünk a legjobbat, ha minél több mindent felfedezünk a régióban, hiszen ma már a turizmus számít a legfőbb bevételi forrásnak ezen a festői tájon.

Ez is érdekelhet:

Mesébe illő ez az erődített toszkánai városka

Az egyik legjobb állapotban megőrzött erődített fallal körülvett középkori város Olaszországban.

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

A várost egykor uraló tornyok egyik utolsó példányán elég régóta nőnek a fák, amihez egy legenda is kapcsolódik.

Mesébe illő ez a domboldalra épült toszkánai kisváros

Pinokkió és annak írója tette ismertté.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában