Kapj észbe, ha rád pöttyent egy madár, vagy lefröcskölnek! Egy hasznos lista, ha el szeretnéd kerülni, hogy mások kotorásszanak a zsebedben...

1. Trevi-kút, Róma

Az Örök városban érdemes folyamatosan két kézzel kapaszkodni az értékeinkbe, különösen a Trevi-kútnál és a Pantheonnál, ahol a nappal és éjjel is jelentős tömeg igazi mennyország az erre a műfajra szakosodott bűnözőknek. A zsebesek arrafelé jellemzően ollókkal, pengékkel dolgoznak, ezért sokszor az sem segít, ha a táskánk, vagy zsebünk cipzáros.

2. Las Ramblas, Barcelona

A katalán főváros leghíresebb sétányán mindig olyan sűrűségű a tömeg, mintha mindenki az FC Barcelona-meccsére igyekezne: nem véletlen, hogy sokan esnek közülük a zsebesek áldozatául. Egy helyi szerint ez arrafelé olyan gyakori, hogy szinte nemzeti sportnak tekinthető. Mindig hatalmas a zaj, a tömeg, a tolvajok ideális körülmények között dolgozhatnak.

3. Parthenón, Athén

Októberben Athénban járt szerzőnket a helyiek figyelmeztették a zsebtolvajokra, igaz, sokszor az elővigyázatosság sem segít. Az antik műemlékek sok turistát, azok pedig sok zsebest vonzanak, így a Parthenon vagy az Akropolisz környéke fokozottan veszélyes területnek számít. Figyeljük értékeinket, fogjuk szorosan a táskát, amíg nem kerülünk ki a tömegből!

4. Teatro Colón, Buenos Aires

Először ruccanunk ki Európából! Az argentin főváros vibráló, élettel és trükkös tolvajokkal teli metropolisz. Egy turista szerint bevett módszer, hogy mustárt csöppentenek a gyanútlan külföldi ruhájára, egy segítőkész helyi ott terem, hogy letörölgesse egy zsebkendővel a madárkakinak tűnő foltot, ezzel elterelik a figyelmét, közben egy kollégája megszabadítja a gyanútlan külföldit értékeitől. Ha a híres Teatro Colón környékén állunk, és ránk pottyan valami az égből, töröljük le magunk!

5. Eiffel-torony, Párizs

A híres látványosságot nem csak a turisták, hanem a zsebmetszők is kedvelik, nem kell mondanunk, miért. Párizs a világ legkedveltebb utazási célpontja – csak a 300 méter magas vastornyot évente hétmillióan keresik fel –, ezért szinte minden egyes látnivaló veszélyes terület, így például a mindig zsúfolt metró is.

6. Belváros, Amszterdam

A kutya sem gondolná, hogy egy olyan kedves hangulatú főváros, mint a hollandoké, felkerülhet egy ilyen listára. A múzeumok körüli csoportosulások az első számú célpontjai a helyi zsebmetsző-társadalomnak, ezért ha önfeledten akarjuk nézni Van Gogh és más németalföldi mesterek munkáit, akkor bejutás előtt nagyon legyünk észnél.

7. Óváros, Hanoi

Vietnam leglátogatottabb negyede az óváros, több mint hatszáz templomnak és műemléknek ad otthont. Miközben a csodás szépségű, egzotikus pagodák között vándorolunk, sűrűn pásztázzuk környezetünket is! A hátizsákok viselése könnyű célponttá tesz bennünket, hátsó zsebbe akkor se tegyünk semmit, ha gombos vagy cipzáros, és legyünk éberek, ha valamit ledobnak a közelünkben, meglöknek bennünket, ránk öntenek valamit, vagyis megpróbálják valami véletlennek tűnő dologgal elvonni a figyelmünket.

8. El Rastro, Madrid

Ha már Barcelona szerepelt a listán, akkor Madrid sem maradhat le! Az El Rastro piac mindig zsúfolt, rengeteg a lopás, de a metró is veszélyes hely, sőt, sok turista számolt be arról, hogy a nagy múzeumokban – igen, bent a múzeum területén – is történtek ilyen jellegű kellemetlen incidensek.

9. Piazza della Signoria

A fent említett tér Firenze legbelebb belvárosában található, zsúfolásig tömve a világ minden pontjáról érkező turistahordákkal, akik rendszerint felfelé, a csodálatos homlokzatok felé tekintgetnek – joggal –, és nem szemmagasságba vagy lejjebb, ahol a helyi bűnözők operálnak. Szakértők szerint nem feltétlenül rossz arcú gengszterek a zsebesek, érdemes értelmes tekintetű, kedvesnek látszó idegenekkel, sőt, gyerekekkel is óvatosnak lenni.

10. Károly-híd, Prága

Budapest megúszta, a 36 milliós TripAdvisor-olvasótábor szerint fővárosunk nincs benne a zsebes top 10-ben. A csehek viszont igen. Aki járt már a prágai Károly-hídon, máris tudja, hogy miért. Viszonylag szűk terület, ami mindig dugig van egymáshoz préselődő turistákkal, ez pedig ideális vadászterületté teszi az objektumot. A tolvajoknak ki sem kell találniuk figyelemelterelő trükköket, hiszen minden adott: ott a folyó, a prágai vár, a híd csodás szobrai. Kinek jut eszébe ilyenkor a pénztárcája?

(Forrás: TripAdvisor)

És ezt olvastad már?
Eltörölték a komodói nemzeti park százezer forintos belépőjét