Norvégia legnagyobb fjordja, a Sognefjord közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel, ami páratlan nyugalmat kínál a vendégeinek, ide ugyanis csak vonattal lehet érkezni, más út nem vezet a hegyi szállodához.

1896-ban eredetileg szanatóriumnak szánták a korabeli divat szerint tervezett épületet, de sosem használták eredeti rendeltetésének megfelelően, helyette szállodaként vált népszerűvé, miután megnyitották a bergeni vasútvonalat. A tehetős bergeni polgárok kedvelt időtöltése volt, hogy vonatra ültek, vacsoráztak egyet a Vatnahalsen Hotelben, majd hazatértek.

Miután 1909-ben forgalomba állt a bergeni vasútvonal, a környéken megsokszorozódott a szálláshelyek száma,

és a Vatnahalsent is átépítették 115 szobás szállodává. A környék első hotelje volt, ahová bevezették az elektromos áramot, az energiát a kjosfosseni vízerőműből kapta, amit a vasútépítés miatt hoztak létre. 1911-ben már telefonálni is lehetett innen.

A harmincas években a Vatnahalsen igazi téli úti cél lett, a vendégkönyvek szerint nemcsak norvég, hanem brit, német és holland síelők is élvezték itt az életet. 126 szobájából harmincötben hideg-melegvizes fürdő is volt, és a meredek hegyek közt lévő szállodát

már akkor is csak vonattal lehetett megközelíteni, sokan az északi St. Moritznak nevezték ezt az idilli helyet.
A második világháború alatt német katonák foglalták el a szállodát, ami ekkor leégett,

valószínűleg egy győzelmet ünnepeltek gondatlanul, a pincében tárolt lőszerek miatt pedig még nagyobb lett a kár. Csak 1954-ben tudták megnyitni újra a hotelt, ami a hetvenes években síliftet is kapott, de a nagyobb síparadicsomok megjelenésével a téli forgalma idővel visszaesett.

A nyolcvanas években vált népszerűvé a bergeni vasút melletti régi úton való kerékpározás,

ami alaposan megdobta a szálloda nyári forgalmát, és ez a Rallar út ma is az ország egyik legjobb kerékpárútjának számít. A hotelt pedig már 1983 óta az Aksnes család üzemelteti, akik pihentető, otthonos légkört teremtenek az ide vonatozó vendégeknek.

A Vatnahalsen Hotel különlegessége, hogy a mai napig csak vonattal lehet megközelíteni,

nincs tehát késői érkezés, igazodni kell a menetrendhez. A Flåm vasútvonal pedig önmagában is nagyon érdekes, hiszen egy óra alatt 867 méteres magasságba kapaszkodik fel, 5,5 százalékos emelkedésével a világ egyik legmeredekebb vasútjának számít.

(Képek: Vatnahalsen Hotel, Getty Images, Wikimedia, Bergen University Library)

Ez is érdekelhet:

Európa legészakibb és az egyik leglenyűgözőbb országa: Norvégia

Marha nagy szerencséjük van a norvégoknak, nem elég, hogy a világ egyik legjobban működő, legfejlettebb és legboldogabb országa az övék, de még meseszép is.

Izland egyik legkietlenebb sarkában meg is lehet szállni

Hetven éve elhagyatott heringfeldolgozó gyár árnyékában működik a hotel.

Csak hat évig lehetett nyitva ez az adriai luxushotel

A polgárháború megpecsételte a dubrovniki szálloda sorsát.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

Te bejártad már a városod minden egyes utcáját?

További cikkeink a témában