A Bibilából nem rémlik, hogy macska is lett volna a jászolban, de most elbizonytalanodtunk.

Közismert tény, hogy a macskák sajátos logika szerint működnek. Az ő gondolkodásuk eltér egy másik házikedvencétől, a kutyáétól, a macskák teljesen másként jutnak el A pontból B-be, mint az állatvilág egyéb részei. Van egy híres mondás, miszerint a nőket nem megérteni kell, hanem szeretni, ami egy kedves gondolat, és a macskákra is eléggé igaz,

de itt nem is vonnék több párhuzamot, mert a macska/nő analógia sokkal alacsonyabb szintű filozofálgatás, mint amiben most éppen vagyunk ebben a cikkben.

Nem kell tehát megérteni a macskát. De miért nem? És miért jó, ha eljutunk oda, hogy nem akarjuk megérteni őt? Azt, hogy miért szeretnek dobozba ülni, már tudjuk. De hogy miért fél némelyikük az uborkától? Miért szeretnek körökbe ülni? Miért alszanak néhol egymagukban, máskor meg falkában? Mi bajuk a nyomtatókkal? Ne akarjuk megválaszolni. Engedjük el.

Mert a macskának ez lenne az egyik lényege, konkrétan az, hogy másképpen éli az életét, mint mi, a tudatosság borzalmasan magas szintjén lévő homo sapiensek.

Mi már túl logikusak vagyunk, túl hatékonyak, céltudatosak, deriválunk, appokat hozunk létre, embert küldünk a Marsra (előbb-utóbb), létrehozzuk a mesterséges intelligenciát, és így tovább. A macskák nem tesznek ilyesmit, nem érdekli őket a mesterséges intelligencia. Inkább számunkra rejtélyesnek tűnő okokból cselekednek: papagájokat pofozgatnak, megmásszák a karácsonyfát, poharakat vernek le az asztalról, és egyebek.

Irracionálisnak tűnnek, ez az irracionalitás pedig frissítő és szórakoztató, ha a megfelelő mindsettel fordulunk feléjük.

Persze nem minden macska ilyen aktív, van egy barátom, akinek van két macskája, azok a nap 95%-ban fekszenek, a maradék ötben esznek. Stresszmentes életmódot folytatnak, mondhatjuk, de jól vagyon dolguk, énekelhetnénk.

Tudtuk, hogy a macskáknak vannak heppjeik. Fentebb említettük a dobozt, az uborkát, a köröket, és most itt egy időszerű, karácsonyi összeállítás: macskák a betlehemi jászolban.

Feltehetnénk a kérdést, hogy miért? Kétségtelenül van valami macskás abban, hogy ez a lépésük színpadias. Beleülnek valaminek a közepébe, ami egy időszakban a figyelem középpontjában áll. De lehet, hogy a családias légkör vonzotta őket. Esetleg a többi állat – teve, bárányok, szamarak – társasága.

És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a jászol rendeltetése, hogy menedéket nyújtson állatoknak. Ha innen nézzük, szinte már logikus lépés, hogy a macska befekszik oda.

Aztán az is lehet, hogy valamiféle szakrális szerepre vágynak. Ne felejtsük el, hogy az ókori Egyiptomban létezett a Básztet-kultusz, amely Básztetet macskafejű istenként ábrázolta. Azzal, hogy egy-egy macska elfoglalja a kisjézus helyét, egyfajta kinyilatkoztatás is lehet: mostantól én vagyok az új Megváltó. Valószínűleg ez egy téves elmélet, de ne zárjunk ki semmit, elvégre macskákról van szó.

Összességében annyira illenek oda szerintünk, hogy mi már el sem tudunk képzelni egy igazi betlehemi jászolt macska nélkül.

Másfél éves és egyhetes minden idők legfontosabb macskás kísérlete

Minden idők egyik legnagyobb hatású, legeslegfontosabb macskás videója 2014. október 23-án került ki a netre, és epikus méretű lavinát indított el. Kerek évforduló nincs, trendelemzés, macskás kontent van.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában