2005 augusztusában ismeretlen elkövető betörte a minnesotai Grand Rapidsban található Judy Garland Museum hátsó bejáratának ajtaját, majd egyenesen ahhoz a piros cipellőhöz ment, melyet Garland az Óz, a csodák csodája című filmtörténelmi klasszikus forgatásán viselt.

A cipőket védő plexit betörte, majd úgy távozott az egy pár cipővel, hogy egy piros flitteren kívül, mely a legendás lábbeliről esett le, egyetlen árva nyomot sem hagyott maga után. A városi rendőrkapitányság tehetetlenül állt az eset előtt, pedig mindent megpróbáltak, amit csak lehet. Sem a széles körű tanúkutatás, sem a nyomravezetői díj nem vezetett eredményre, így az ügyet végül kénytelenek voltak jégre tenni.

A kis Dorothy cipője

Az eltulajdonított egy pár cipő értéke több millió dollárra rúg, tekintettel arra, hogy a film forgatása során mindössze négy pár ilyet készítettek és használtak fel. A hat Oscar-díjas 1939-es filmet egyébként a filmtörténelem egyik legnagyobb alkotásaként tisztelik a mai napig, ezért a lopást senki nem vette félvállról.

Amikor már lassan mindenki kezdett elfeledkezni a bűncselekményről, 2017-ben valaki felvette a kapcsolatot azzal a biztosító társasággal, mellyel a múzeum a kiállítási tárgyra szerződést kötött, és azt állította, hogy információval rendelkezik az eltulajdonított érték hollétére vonatkozóan.

Mivel azonban a rejtélyes illető nem a nyomravezetői díjra pályázott, hanem egy annál sokkal nagyobb összegért akarta átadni az információt, felmerült a gyanú, hogy maga az elkövető akar némi pénzt kizsarolni a cipőkért cserébe. A rendőrség ezért értesítette az FBI-t, melynek különleges ügynöke, Christopher Dudley úgy szervezett meg egy találkozót a telefonálóval, mintha a társaság munkatársaként járna el.

A találkozóra a nyár elején került sor, és sikerült is elfogni az illetőt, melyet követően az ellopott érték is előkerült.

Ezt nemigen lehet kimagyarázni

A cipők alapos vizsgálatára az FBI a Smithsonian munkatársait kérte fel, akik kiderítették, hogy a lefoglalt lábbelik nem illenek össze, mivel az egyik nagyobb méretű, így valószínűleg a forgatás után keverhették össze a párokat. Ezt leszámítva a cipők eredetiségéhez nem fért kétség.

Dawn Wallace, a Smithsonian munkatársa a lefoglalt bűnjeleket vizsgálja

Az FBI természetesen alaposabb annál, hogy megelégedjen egy lefoglalással és egy elfogással. Folytatják a nyomozást, hogy az eset összes körülményére fényt derítsenek. Azt is tisztázni szeretnék, hogy a zsaroló azonos lehet-e a lopást elkövetővel.

Ez persze a múzeumot már nem igazán érinti. Ők örülnek, hogy a piros cipellők 13 év után végre visszataláltak a sárga útra.

(via)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon