Ismered Eric Whitacre-t? Ez a zseni kitalált valamit, ami még annak is érdekessé teszi a kórusban éneklést, aki gyerekkora óta komoly pénzeket fizet egy szakembernek az iskolai énekkarban történt borzalmak feldolgozásáért.

Eric Whitacre egy elsőre nagyon egyszerűnek hangzó, mégis nagyon bonyolult dolgot talált ki, amit aztán sikerült a csúcsra emelnie. Létrehozott egy kórust, a Virtual Choirt, amelyben bárki énekelhet, bármelyik országban is él, bármivel is foglalkozik, hiszen nincs másra szüksége, mint internetre. Eric a világ minden pontjáról toboroz énekeseket a „kis” projektjéhez, melyből aztán megalkotja a Virtual Choir új művét, amely a zeneszerző egyik darabjának egészen egyedi verziója.

Az első Virtual Choir-mű a Sleep című szerzeményből született, ekkor Eric 185 énekest eresztett össze online. Az egész úgy történt, hogy a férfi kapott egy videót egy női rajongójától, bizonyos Britlin Losee-tól, amelyen az egyik szerzeményét énekelte.

Eric rájött, hogy ha több ilyen videója lenne, összefűzhetné őket egy nagy kórusművé.

Letesztelte a Sleeppel, hogyan működik ez, majd futott még egy tesztkört a Lux Aurumque nevezetű művével is. Később kipofozgatta a Sleepet egy újabb körben és a buli csak ekkor indult, mivel többmilliós nézettséget csinált a videóval.

A Virtual Choir 2-höz már több mint 2000 énekest toborzott 58 országból. A biztonság kedvéért még ekkor is a Sleepet kapta elő a tarsolyból, de 2012-ben már a Water Nightot hozta össze nem kevesebb mint 2945 ember 3746 videójából, akik 73 országból jöttek össze online. De ez igazából még mindig semmi.

A csúcsot 2013-ban érte el, amikot a Fly to Paradise című szerzeményt 5905 énekes 8409 videójából rakta össze, akik 101 országból küldtek neki videókat.

A milliós nézettségek mindig összejöttek neki, valószínűleg nem lesz másképp majd az új darabbal sem, ami a Deep Field című szerzeménye. Novemberben került fel, és szokás szerint embertelenül profi.

Whitacre egyébként karmesterként és zeneszerzőként is otthon van, hozott már össze zenét Hans Zimmerrel A Karib-tenger kalózai 4-hez, sőt még a Batman Superman ellenhez is. Ja, és nem mellesleg elég jól beszél is.

Érdemes meghallgatni TED-előadását a virtuális kórusról, ahol elmeséli, hogy popsztár akart lenni, de aztán egy ingyen utazás és a csajok miatt kikötött a kórusnál, aztán jól ott is ragadt.

Itt a videó, tényleg érdemes rászánni 14 percet.

Whitacre egyébként viszonylag előkelő helyen zárna egy Josh Holloway-hasonmásversenyen, ha esetleg a Lostot valaki újra akarná indítani, akkor lehetne most Sawyer kórusvezető macsó. Aki pedig kíváncsi arra, hogy mit tud ez a fazon élőben, az menjen 2019. április 12-én este 19:30-kor a Zeneakadémia Nagytermébe, mert fellép a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ha van egy erősen Kate-re hajazó kórusvezető, akkor kérjük, jelentkezzen nálunk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A cipőkollekció, melyben kompromisszumok nélkül lehetsz szabad, egyedi és vagány

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

Kapaszkodj meg, mert érkezik egy horror, amiben Micimackó, Pinokkió, Bambi és Csipkerózsika irtják a jónépet

További cikkeink a témában