Két héttel ezelőtt egy 23 éves csivavának adták a címet, de nem kellett volna.

Bobi, egy harmincéves alentejo masztiff lett minden idők legöregebb kutyája. Az ilyen fajtájú kutyák átlagosan tizenkét-tizennégy évig élnek, Bobi viszont február elsején 30 éves és 226 napos volt, korához képest jó egészségnek örvend, bár ma már nehezen jár, és a látása is megromlott. Egész életében Portugália nyugati partjai közelében, Conqueiros faluban élt a Costa családnál. A család egyik tagja, az akkor nyolcéves Leonel Costa azt mondta, szüleinek túl sok állata volt, ezért a négy kutyakölyköt el akarták altatni, ám Bobinak sikerült megszöknie, Leonel és testvérei elrejtették a szüleik elől, akik végül rábukkantak, és onnantól a kiskutya a család részévé vált.

Egyszer 2018-ban légzési nehézségek miatt összeesett, kórházba kellett vinni, de ettől eltekintve viszonylag gondtalanul élt. Leonel Costa szerint a „nyugodt, békés környezet” lehet hosszú élete titka, és persze a génjei – Bobi anyja 18 évet élt.

Bobi életkorát a portugál kormány háziállatokról vezetett adatbázisa hitelesítette, melyet az állatorvosok országos szövetsége kezel. A masztiffnak ezzel egy sok évtizedes rekordot sikerült megdöntenie: az előző korrekorder kutya az ausztrál Bluey volt, aki 1939-ben 29 évesen és 5 hónaposan pusztult el.

A Guinness két héttel ezelőtt egy másik kutyát, a 23 éves Spike nevű csivavát ismerte el a legidősebb élő kutyaként, de a rekordot azóta felülvizsgálták, és Bobi kapta meg a legidősebb élő kutya címét is.

(Forrás: BBC, MTI, Guinness)

Ez is érdekelhet:

Nem gondoltad volna, hogy Škodával döntenek drift-világrekordot

Neked menne ilyen hosszan kitartani a driftet?

Megdőlt a leggyorsabb autós tolatás Guinness-rekordja

Te mennyivel mentél már hátramenetben?

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában