Az orosz kommunisták betiltanák a Csernobil című sorozatot és bíróságra cibálnák a készítőket rágalmazás miatt

Az Oroszország Kommunistái Párt vezetőségének egy kicsit sem tetszik az HBO világsikerű sorozata. A Maxim Szurajkin vezette párt szerint a széria démonizálja a szovjet kormányt és a szovjet népet, ezért be kellene tiltani.

Nem csoda, ha ezt hallva a naptárra nézel, és igen, jól tudod, a Szovjetunió '91-ben felbomlott, szóval esélyes, hogy szegény Maximék egy kicsit túlreagálják a dolgot.

Egy átlag orosz valószínűleg már nem igazán veszi magára, ha napirendre kerülnek a szovjetek bűnei, de a kommunisták ennél egy kicsit érzékenyebbek. A párt egyenesen az internet és a telekommunikáció ellenőrzéséért felelős orosz hatósághoz, a Roskomnadzorhoz fordult, és kérvényezték a sorozat betiltását, illetve azt, hogy indítsanak hivatalból rágalmazási pereket a rendező és az író ellen.

Ezt mondják:

Oroszországban a sorozatot az Amediateva nevű csatorna sugározza, és az IMDb orosz felhasználóinak értékelései alapján ott is óriási népszerűségnek örvend. Annyira, hogy még a hírhedten Nyugat-ellenes kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij is elismerte. Egészen konkrétan azt mondta, hogy a film egy mestermű, mely tiszteleg az egyszerű emberek előtt. Azt is elmondta, hogy az édesapja szerint, aki maga is likvidátorként dolgozott a katasztrófa után, a sorozat általában a valóságnak megfelelően mutatja be az eseményeket.

Az orosz média természetesen nem ennyire egységes, hiszen több kritika is a valóság elferdítésével vádolta meg az HBO-t, és már készül egy olyan sorozat is, melyben egy másik szemszögből akarják megmutatni az eseményeket. (Alig várjuk a 4-es blokkba titkon belopózó CIA-ügynök kalandjait!)

További érdekesség, hogy az orosz kormány saját újságában egy kritikus a következőt írta a Csernobilról:

Szóval az oroszok inkább szeretik a sorozatot, mint utálják, de persze az elégedetlenkedők hőbörgése mindig hangosabb.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon