A nextgen változatok előtti utolsó FIFA nem akar csodát művelni, de már régóta nem művel.

Nem lennék a FIFA fejlesztőinek a helyében. Évről évre kell úgy új játékot készíteniük, hogy gyakorlatilag már lehetetlen igazi újdonságot mutatni, és mivel rá vannak kényszerítve a tömegtermelésre, még akkor sem tudnának komoly változtatásokat hozni, ha lenne ötletük. Erre az egy év/egy játék idő nagyon kevés, de sebaj, hiszen ebben az évben amúgy is meg lehet úszni az ötlettelenséget, mivel jön a következő generáció, már csak annyi kell, hogy a PS4/XONE-verzió korábban jöjjön ki, és tárjuk szét a karjainkat, hogy hát gyerekek, ebben „ennyivót”.

Persze azért újdonságok vannak, még ha nem is sok, csak hát ide most már világmegváltó ötletek, komplett új grafikus motor, vizuális és tartalmi megújulás is kellene. Viszont ha jobban megnézed, az EA ezt sosem ígéri. A játékos viszont elvárja. Az EA viszont addig, amíg a játékos így is megveszi a következő sorszámmal ellátott játékát, nincs rákényszerítve arra, hogy valami komolyabbat gurítson.

A FIFA mindig az eladási listák élén csücsül, a játékosok egyre kevésbé kedvesek vele, mivel való igaz, hogy nincs lehetősége megújulni, nincsenek kihagyott évek, komolyabb fejlesztések, így igen, idén is nagyjából pontosan ugyanazt a FIFA-t kapod, amit tavaly. De pontosan tudod. És nem azt mondom, hogy ezzel az EA fel is van mentve a bűnei alól, viszont ez egy rettentő hülye kereslet-kínálati helyzet, aminek csak az lenne a megoldása, ha a cég vállalná az éves komolyabb bevételkiesést, hogy egy tényleg komolyabb fejlesztésen passzírozza át a játékát. Ez nem fog megtörténni. A PES meglépte, de a Konami más tészta.

Így viszont ami marad, az a szokásos grafika, néhány apróbb kiegészítéssel a játékmenetben. Az EA-nek ezúttal nem volt akkora ötlete, mint tavaly, amikor kukázták az egyre laposabb, amúgy szintén jó ötletként induló The Journey játékmódot, majd beemelték a Fifa Street-szériát VOLTA-ként, rosszabbul. A VOLTA utcai focija csak nagyon rövid ideig kötötte le az embert, nem volt rendesen kidolgozva, viszont kapott egyből egy sztorimódot is, ami különösebben nem volt erős, de egynek nem volt rossz.

A VOLTA ezúttal némileg jobban kidolgozott lett, nem lehet 20 perc után simán lerakni, de még mindig távol áll a tökéletestől. Ezúttal is itt találjuk a sztorimódot, ami most sem túlságosan izmos, de egynek jó, aztán ha kivégeztük gyorsan, lehet is haladni tovább. De hova? Mondjuk a karriermód felé, amit menedzserként és játékosként is teljesíthetsz. A sokat kritizált menedzsermóddal foglalkoztak talán a legtöbbet, ahol az eddigieknél jobban belenyúlhatunk az edzésekbe, a szimulált meccsekbe pedig bármikor beugorhatunk, ha van kedv, vagy ha úgy látjuk, hogy már csak mi oldhatjuk meg a csapatunk szörnyű helyzetét a pályán.

Megjelent a játékosaink Sharpness értéke, amit edzések alkalmával tudunk feltölteni, viszont nem edzhetünk ész nélkül, mert az a Fitness értékünk bánhatja, úgyhogy ezzel folyamatosan játszanunk kell, ha jót akarunk. Az átigazolási rendszeren is finomítottak picit, de különösebben nem ettől fog mindenki rohanni a boltba FIFA 21-et venni.

Hogy maga a foci milyen lett, annak megítélése abszolút ízlés dolga. Egyértelműen nem a szimuláció felé tolódott el a fejlesztők gondolkodása, de hála istennek azért ez nem is a Captain Tsubasa, mindenesetre míg a FIFA 20-ban sokszor nagyon megszenvedtem egy-egy gólért, itt most mintha sokkal könnyebbnek tűnne a gólszerzés gépi ellenfél ellen. Ami azoknak mondjuk nagyon jó hír, akik csak azért vesznek FIFA-t, hogy néha-néha egy-egy meccset lenyomjanak egy munkanap után, hogy kikapcsolják az agyukat, mert sokkal erősebb sikerélményt ad. Vagy ha nem is sokkal, de az előzőeknél mindenképpen többet.

Aki viszont az Ultimate Team miatt veszi a játékot, nem lesz annyira boldog. Akad pár újdonság, egyikük sem rossz éppen, csak hát ezek az újítások, mint a stadionok pimpelésének képessége, a training és fitness kártyák száműzése még nem elegendő ahhoz, hogy azonnal át akarjon mindenki térni a frissebb verzióra, de nem lehetetlen, hogy akad, akinek már ez is elég, hogy keblére ölelje a FIFA 21-et.

A néhány apróbb újítás cselezésben és csapatirányításban papíron jól hangzik, csak sajnos annyira nehézkes tud lenni, hogy nem valószínű, hogy sokan használni is fogják. Grafikailag sem tud olyan újat mutatni már évek óta a széria, de akkor kinek jó egyáltalán a FIFA 21? Mondjuk azoknak, akik már egy ideje nem vettek új epizódot, és ránéznének PS4-en és PS5-ön is, amit mi is meg fogunk tenni, már csak azért is, mert a jelen generációs változathoz megkapjuk majd a frissítést nextgen konzolokra, állítólag ott történnek majd a csodák, és ha mondjuk az NBA 2K21 nextgen videóit nézzük, akkor akár ez igaz is lehet. De olyan nehéz már bármit is elhinni a FIFA-nak, még akkor is, ha egyébként bármikor szívesen játszunk vele.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában