Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mire szavaz a magyar? Tehetségre? Biztosan. De ha ez a tehetség nem társul a következő öt embertípus egyikével, távolabb kerülünk a nyereménytől, mint az eszkimó asszony a barnulástól.

1. A mátépéter

Hoppá, itt ez a srác, ezzel az ájtís fejjel, ránézésre két ősellensége van: a divat és az énektechnika. Na tessék, és még Máté Pétert is énekel. Tutira megnyeri. Valamiért (teljesen jogosan) nagyon szeretnénk, ha az ország egyik legtehetségesebb énekes/zeneszerzője még mindig élne, így roppantmód megörül a magyar, ha valakinek „vasárnap volt”, illetve „tető nélkül apró házad mondd, mit ér” a középső neve. A Csillag születik-et megnyerni legalábbis szinte játszi könnyedséggel lehet egy ilyen Rippeléket alázó mutatvánnyal.

A 2009-es évadot Tabáni István, a 2011-est László Attila nyerte, mindkettő a legendához erősen hasonló hangi adottságokkal, melyet a legfinomabban szólva sem rejtettek véka alá. Tehát a lehetőség adott: gyakoroljunk Máté Péter-dalokat, majd fáradjunk el egy tehetségkutatóba, legyünk nagyon átütőek, ríkassuk meg a nézőket, majd később lepjük meg a zsűrit, hogy bizony mi mást is elég jól dalolászunk. Lehetőleg ne a Voice-hoz vándoroljunk, mert ehhez a produkcióhoz a zsűrinek látnia kell, mennyire különcök vagyunk. Vagy már-már hipszterek.

2. A szavazók álma

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Figyelem! Figyelem! Hatalmas attrakció! Íme a szavazóközönségnek tökéletes előadó! A hangja szuper, a megjelenése kellemes, és pontosan a fiatal lányok, valamint a középkorú nők fognak padlót tőle, pont azok, akik félelmet nem ismerve emelik fel a telefont egy-egy szavazat elküldésére. Hát mi ez, ha nem epic win? Egyelőre csak Vastag Csabának sikerült a nagy mutatvány, ő viszont akaratán kívül, egyszerűen a lényéből fakadóan találta el abszolút tökéletesen, mi kell a hazai szavazóknak. Ezt tanítani nem lehet.

Az ilyen műveletek véghezvitelére születni kell, hiszen nem elég, hogy a nyilatkozataink során tökéletesen fogalmazzunk, remekül énekeljünk és bánjunk a közönséggel, még a magunkkal hozott stílusunknak is teljesen perfektnek, azaz szavazó-kompatibilisnek kell lennie, amin ugyebár nem segíthet semmilyen mentor vagy stylist. Ha csak úgy önszorgalomból próbálsz meg mindenkinek megfelelni, el fogsz bukni. Ha ez csak úgy jön, akkor készítsd a helyet a nyereményautónak, és csendben pakold össze a cuccaidat, mert új lakásba költözöl.

3. A szuzenbojl

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Hát hogy nézel ki, csillagom? Mintha most léptél volna ki egy katalógusból. Egy 1982-esből. Aztán jön a meglepi. Az embernek ugyanis olyan hangja van, amitől kisüt a nap. Az sem baj, ha van mögötte valami sztori, szegény takarítónőről beszélünk, vagy egy kis berettyóeldugotti művészlélekről, aki már idősebb a nagy átlagnál és rég feladta az álmait, azaz magyarul sem kinézetével, sem életkorával nem kerülhetne be az újjáalakult Shygysba vagy Baby Sistersbe.

A Csillag születik-ben a Player számára kedves kackiás bajusszal megáldott Mészáros János Eleknek jött össze ily’ módon a fődíj, de elég sokáig jutott a szintén szuzenbojl-díjas, jelenlegi popzenével, meg úgy általában a popzenével egyáltalán nem kompatibilis Szíj Melinda is. Tehát a terv a következő: ha tegyük fel, nem úgy nézünk ki, mint a jelenlegi férfi/női álom, a foglalkozásunk penetránsan rossz, illetve jelenlegi állásunk a lehető legmesszebb áll az énekesétől (kéményseprő, böllér, auratisztító), de mégis brutális hangunk van, nevezzünk, és zsebeljük be a díjat. Nagy esélyünk van rá.

4. A sajnáljukmeg

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Néha a tehetségkutatók egy megvadult Carl Lewis gyorsaságával képesek segélyező műsorrá transzformálódni, amint feltűnik a színen egy szegény fiú/lány, majd jön a szomorú sztori: rossz anyagi körülmények között él, családjára sem számíthat, de mégis ért valamihez, ráadásul nem is rosszul. Ha szórakoztató versenyzőről beszélünk (értsd: műsorszáma nem a bikák foggal kasztrálásában merül ki, bár…), akkor igen magas az esély a győzelemig repülésre.

A szegénylegény Utasi Árpi története viszont elrettentő példaként lóg a fejünk fölött, ami bármikor agyonüthet minket – a nehéz helyzetből érkező srác ugyanis megnyerte az első Csillag születik-et szimpla tájszólással elkövetett mesemondással, de nem sokat javított életkörülményein a 12 milliós nyeremény, sőt, kiderült, hogy tulajdonképpen már a közönség sem tud mit kezdeni a produkcióval. Jelenleg mezőgazdasági gépszerelőnek tanul, fellépései alig akadnak, de még mindig örömmel áll színpadra. Ha manapság valaki ugyanilyen háttértörténettel énekesként áll ki a zsűri elé, ráadásul még tehetséges is, akkor az isten irgalmazza meg az ellenfeleit.

5. A vitathatatlanul tehetséges

Természetesen ha valakiben ott bujkál a következő Whitney Houston vagy Stevie Wonder, akkor is van remény. Ha erős énekhanggal és kiművelt technikával rendelkezünk, ráadásul egy fokkal szebbek vagyunk Elvisnél utolsó napjaiban, akkor bejöhet a buli. Gondolhatnánk most Caramelre, Rúzsa Magdira vagy a legutóbbi Megasztár-nyertesre, Radics Gigire, akik úgy nyerték meg a tehetségkutatójuk évadját, hogy akkor sem lettünk volna túlságosan bevállalósak, ha a válogatók kezdetén egy buddhista szerzetes teljes nyugalmával a nevükre írattuk volna a nyereményautót. De azért tisztázzuk, nem csak őket, hanem az előbb említett előadók mindegyikét vitathatatlanul tehetségesnek tartjuk.

Tovább is van, mondjuk még? Ha igen, akkor olvasd a Player kult & szórakozás rovatát!

(X-Faktor- és Csillag születik-fotók: RTL Sajtóklub / Bársony Bence)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.