A 2009-es Avatar rajongóinak 2022 vége jobb nem is lehetett volna, hiszen nem elég, hogy megjött a várva várt folytatás, de minőségben simán hozta, amit kellett, olyannyira, hogy muszáj volt előkelő helyre rakni a tavalyi év ötven legjobb filmjéről szóló toplistánkon.

A keményvonalas fanok ezzel együtt sem lehettek teljesen nyugodtak, hiszen korábban a film rendezője és a franchise atyaúristene, James Cameron azt mondta, ha nem lesz nyereséges A víz útja, a már nyolcvan százalékban leforgatott harmadik résszel befejezi a sorozatot, így pedig a tervezett negyedik és ötödik epizódot soha nem láthatjuk.

A folytatás vállán tehát hatalmas teher nyugszik, már csak azért is, mert Cameron később azt is elmondta, ahhoz, hogy a film nyereséges legyen, legalább az örökös bevételi toplista negyedik helyére kellene fellépnie, vagyis minimum kétmilliárd dollárt kellene összeszednie világszinten a mozipénztáraknál.

Agyrém, de ha James Cameron igazat szólt, nagyjából kétmilliárd dollárba kerülhetett az Avatar folytatása

A rendező olyat mondott, amiből nem nehéz kiszámolni, mennyibe kerülhetett az Avatar: A víz útja. Iszonyatos összegről van szó.

És bár a film annyira gyönyörűen termel, hogy két hét alatt átlépte az egymilliárd dolláros határt, a kétmilliárd azért még így is komoly teljesítmény lenne a pandémia után lábadozó mozis piacon.

Legalábbis egy hete még így gondoltuk.

Aztán jött az év vége, és még a legoptimistább elemzők is meglepődtek, mennyire nem akar csökkenni a filmre jegyet váltó nézők száma. Most már a legpesszimistábbak sem tartják elérhetetlennek a kétmilliárdos határ átlépését, sőt, a legtöbben inkább már csak azon vitatkoznak, hogy ez mikor jöhet össze.

Most pedig Cameron mondott még valamit, ami csak tovább lelkesítheti a fanokat. Beismerte, hogy a korábbi kijelentésével egy kicsit belekavarodott a matekba. Ezzel javította ki magát:

Egy kicsit pontatlan voltam. Valószínűleg az is elég lesz a sikerhez, ha a tizedik legnagyobb bevételt hozza össze a film.

Jelenleg az all time toplista tizedik helyén a Halálos iramban 7. áll 1,5 milliárd dolláros bevétellel, vagyis ez az új célösszeg, márpedig abban nagyjából az összes iparági elemző egyetért, hogy A víz útja 2023 első hetében átlépi ezt az összeget.

Félni tehát ennek fényében most már felesleges, Cameron pedig jobban teszi, ha elkezd gyúrni a negyedik és az ötödik részre, hogy ezekre ne kelljen megint egy évtizedet várnunk.

Ez is érdekelhet:

2022 ötven legjobb filmje

Idén sem vettük megúszósra, jó szokásunkhoz híven ötvenes toplistába szedtük az év szerintünk legjobb alkotásait. Jöhetnek a kulturált ellenvélemények!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Egy okkal több, hogy megnézzük az Oscar-gálát: Ryan Gosling élőben adja elő a Barbie betétdalát

Emiatt az epikus western miatt nem volt ideje Kevin Costnernek a Yellowstone utolsó részeire

További cikkeink a témában