Négy részt láttunk a nálunk az HBO-n futó Most nevess!-ből, és bár egyelőre még nem tudjuk, mi lesz ebből a sorozatból, de az biztos, hogy ez a legjobb dolog, amit Jim Carrey az utóbbi sok-sok évben kiadott a kezei közül.

Jim Carrey és Michel Gondry az Egy makulátlan elme örök ragyogásában csodát műveltek, de aztóta sem a színész, sem a rendező nincs top formában, de talán ha megint összekerülnek, akkor majd a legjobbat hozzák ki egymásból. Valahol egyébként ez is történt. Itt egy sorozat, amiben Gondry ugyan nem annyira hozza azt, amiért régebben szerettük, azt a rettentően betegesen kreatív agymenést, azt az egyszerre álomszerű és rémálomszerű látásmódot, „csak” egy sorozatot, ami vékony jégen táncol, és még négy rész után sem lehet kijelenteni róla biztosan, hogy mi a fene akar lenni.

A Kiddingben Carrey egy Jeff Pickles nevezetű fazont alakít, aki egész Amerika hőse, hipersikeres gyerekműsort vezet ugyanis, amelynek ő a különc főszereplője. Életeket tesz jobbá, generációkat nevel fel, nincs olyan, aki ne szeretné, és ne lenne hálás neki. Még a kokainbajszú junkie ribit is jobb belátásra tudja bírni egy jobb beszédével. Pickles az életben is különc figura, de még különcebbé vált, amikor balesetben meghalt egyik fia, majd tönkrement a házassága. Másik fia utálja, de ő nagyjából mindent utál, ami él és mozog, bár igazából még csak ilyen korlátok közé sem szorítja magát, tehát maradjunk annyiban, hogy mindent utál. Pont.

Pickles élete egyre gyorsabban csúszik lefelé a lejtőn, közben viszont az élete minden másodpercében megpróbál pozitív maradni, de már látszik, hogy kopogtat az ajtón a sötétség, és jönnek még nagyon kemény mozzanatok. Vagy nem. Egyelőre még nem tudni. Ha az első rész után maradtak benned kérdések, akkor nyugi, a negyedik rész után is fognak. Kérdés, hogy ez kinek baj.

Annak mindenképpen, aki tökéletesen kivehető cselekményt vár. A Kiddingben ugyanis nem igazán történik semmi igazán gyorsan. Történnek dolgok, de apróságok, és ezek az apróságok vezetnek el majd egy végkifejletig, amit tényleg a jó isten sem tud megjósolni, csak azt, hogy Jeff Picklesnek nagyon nem lesz jó.

Carrey remekül játszik, teljesen elemében van, nagyjából tíz éve nem volt ennyire szerethető semmiben. Talán Gondry van rá ilyen jó hatással, talán nem, de az biztos, hogy olyan, mint fénykorában, nincs öncélú ripacskodás, csak egy bizarr figura tökéletesen megjelenítve. Carrey remekül tudja a drámát és a komédiát is, itt pedig mindenre szüksége van, és annyi lehetősége van játszani, amennyi már isten tudja, mióta nem volt.

Csak hát az a fránya cselekmény halad ólomlábakon. Igazából néha olyan, mintha nem is lenne cselekmény. Mintha bekukkolnánk a világ legfurább híres emberének nagyon fura életébe, amin lehet röhögni, de összességében mégis annyira sötét az, amit látsz, hogy a mosolyok sem jönnek könnyen, félmosolyok azok, mert minden könnyed pillanatnak is  valami egészen durva súlya van.

És ha valami, hát ez nem baj. A Most nevess!-t ugyanis pont ez a megmagyarázhatatlan kettősség és nem a sztorija viszi előre, teljesen egyedi hangulata van, keserédes, bizarr és imádni való egyszerre, meglepően bátor és meglepően lassú. Tulajdonképpen a sorozat fele egy gyerekműsor készülését mutatja be úgy, hogy az csak és kizárólag felnőtteknek szóljon. De annyira csak a felnőtteknek, hogy a gyerekek még csak bele se akarjanak nézni a show-ba, mert van itt minden, szex, drogok, mindenki mindenkivel, mindenhol, lehetőleg a legképtelenebb helyzetekben.

Nyilván azért van fogalma az embernek arról, hogy mi jön itt még, de kicsit olyan a sorozat, mint az a gázsütő, amit Pickles begyújt, majd úgy felejt. Egyszer biztosan robbanni fog, és akkor nagyot fog szólni. És ha a főhős összeomlik, akkor jöhet Gondry világa. Carrey biztosan csuklóból fogja hozni a még zakkantabb figurát is. Lehet, hogy nem a Kidding lesz az év sorozata, de az biztos, hogy a legegyedibb világú, legjobb hangulatú széria, amit jelenleg nézhetsz. Itthon az HBO-n és az HBO GO-n keresd!

És ezt olvastad már?
Amikor megérint a prémium autózás érzése – A Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában
További cikkeink a témában