Igazi mérnöki remekmű és a repülés meghatározó utasszállító gépe a Concorde, nélküle már nem is olyan lenyűgöző a légi közlekedés. Húsz évvel a repülő utolsó útja után a Lego elkészítette a Concorde készletét.

1965 februárjában kezdődött az első két prototípus gyártása, melyek közül az egyik a franciaországi Toulouse-ban készült, a másik pedig a brit BAC üzemében. A tesztrepüléseket 1969 tavaszán végezték, a nagyközönség pedig júniusban láthatott először a Concorde-ot az égen.

A Concorde útja a mennyből a pokolba

Minden idők legszexibb utasszállító gépe a hangsebességnél is sokkal gyorsabb Concorde, amit még azok sem engedhettek meg maguknak igazán, akik készítették.

Kezdetben még nagyon sok légitársaság érdeklődött a gép iránt, aztán a szovjet Tu–144 párizsi balesete után megcsappant a Concorde iránti érdeklődés is. Fokozatosan csökkent a szuperszonikus utasszállító népszerűsége, a Concorde utoljára utasok nélkül szállt fel 2003 novemberében.

Lenyűgöző formájú gép és egy igazi műszaki csoda a Concorde, mely a Lego szettjével akár a nappali dísze is lehet.

Kifejezetten felnőtteknek szánt – tehát játékfunkciók nélküli – készlet a Lego kétszáz dolláros Concorde-ja, mely 2083 darab elem összerakása után áll össze. Sokkal inkább kiállítási tárgy, mint játék ez, de azért a lebillenő orrkúp látványos funkció. Egy panel leemelésével az utastérből is láthatóvá válik egy kis szelet néhány székkel és a mosdóval. A büszkén ég felé néző Lego Concorde 105 centiméter hosszú és 43 centiméter széles.

Hat prototípusával együtt összesen húsz Concorde készült, amelyeket végül csak az Air France és a British Airways használta. A gépek egy részét most különböző múzeumokban lehet megtekinteni, közöttük a németországi Sinsheimben vagy a New York-i Intrepid anyahajón. Fénykorában kevesebb mint három óra alatt lehetett a Concorde-dal eljutni Londonból New Yorkba. A Concorde maximális repülési magassága elérte a 18 ezer métert, és akár a hangsebesség kétszeresével, 2510 km/órával is képes volt haladni.

Ez is érdekelhet:

Állati jó a Lego Icons klasszikus Land Rover Defendere

Na, ki fog rohanni a Lego boltba április első napján a Defenderért? Szerintem sokan.

New Orleans-i dzsesszklub hangulatát hozza a Lego új készlete

Felnőtteknek szól a Lego új moduláris épülete, mely az éjszakai élet elegánsabb oldalát mutatja meg.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Miért sikít az az alak Edvard Munch híres, A sikoly című festményén?

További cikkeink a témában