A Sony még akkor vásárolta meg Pókember megfilmesítési jogait a Marveltől, amikor még senki nem gondolta, hogy a szuperhősfilm lesz a kétezer-tízes évek legnagyobb biznisze.

A Marvel Studiosnak aztán sikerült egyezségre jutni a stúdióval, melynek keretein belül közösen építgetik a világ egyik legnépszerűbb szuperhősének élőszereplős filmes megjelenéseit – ezek lennének a Tom Holland-féle mozik –, de a Sony nem elégedett meg azzal, hogy az Amerika Kapitány: Polgárháború óta Pókember kvázi pénznyomdaként termeli nekik a profitot, saját maga is univerzumépítésbe fogott.

Mivel azonban a Marvel Studiosszal kötött deal értelmében egyedül nem készíthetnek élőszereplős filmet Pókemberről, fogták magukat és elkezdtek a szuperhős világából származó más karakterekről forgatni. A Venom című mozival kezdték, melynek az első része közepesen élvezhető alkotás lett, a folytatása azonban túlzás nélkül csapnivaló. Ezek legalább a kasszáknál nem szerepeltek le, de a Morbius című fialás már a pénztáraknál sem teljesített jól, ráadásul nemcsak a kritikusok, de a nézők is utálták. Keserűen bár, de meg kellett állapítanunk, hogy a Sony valamiért nem érzi, nem érti, mi tesz érdekessé, izgalmassá és látványossá egy ilyen filmet, így már csak a szemünket forgattuk, amikor befutott a Kraven, a vadász első trailere, mely ismét egy Pókember-gonosz eredetsztoriját mutatta volna be idén októberben, ha a stúdió nem dönt úgy, hogy egy évet tol a bemutató dátumán.

Csak úgy fröcsköl a vér a Kraven, a vadász első előzetesében

A Sony ismét filmet csinált Pókember egyik ősellenségéről.

A halasztás már önmagában intő jel. Igaz, a hollywoodi színészek és forgatókönyvírók sztrájkja miatt több produkciónak is meg kellett lépnie hasonlót, de nem lehet nem észrevenni a párhuzamot a pandémia miatt szintén többször is elodázott Morbiusszal, ami – nem győzzük hangsúlyozni – egészen borzalmas lett, és a róla írt kritikánkban már éltünk egy határozott kéréssel a Sony felé. (Nem gondolnánk, hogy a Sony fejesei szabadidejükben magyar férfimagazinokat olvasgatnának, ezért ez a kérés nyilván csak pusztába kiáltott szó.)

Kedves Sony, könyörgünk, hagyd végre békén ezt a szerencsétlen Marvel-univerzumot!

A Netflixen erre csak legyintenénk, de a moziban ritkán látni akkora blamát, mint a Morbius.

Szóval most ott lebeg a levegőben a Kraven, amiről jelen pillanatban még csak a jóisten tudja, mennyire sikerült rosszul, de a Sony már be is dobta egy másik szuperhősös trip első trailerét, szintén a Pókember-mondakörből, melynek láttán csak a fejünket vakarjuk. A Madame Web egy olyan karaktert tol a reflektorfénybe, akit Magyarországon csak a legelvetemültebb rajongók ismerhetnek, akik gyerekként úgy forgatták a Kandi lapokat, mint pap a Bibliát, de ha már itt tartunk, a Madame Neccre magyarított figurának még nemzetközi szinten is nagyítóval kell keresni a rajongótáborát, már ha egyáltalán van ilyen neki.

A Madame Web egy olyan hölgyről szól, aki a képregényekben mozgássérült, öreg, és egyetlen képessége, hogy a jövőbe lát. Itt ezzel szemben Dakota Johnson fogja alakítani, és a Sony filmjeitől megszokott módon kap egy rakás olyan képességet, amiről a képregények ismerői hírből sem hallhattak. Hogy ne csak rajta múljon a film sikere, egyből kapunk mellé még néhány női szuperhőst, köztük Póknővel. Ez utóbbi egyébként az egyetlen jó hír, hiszen Póknőt Sydney Sweeney alakítja, akit legalább biztosan jó lesz nézni, még ha a többiek nem is hoznak minket különösebben izgalomba.

Íme a film első trailere:

Az intő jelek sorát gyarapítja, hogy a film forgatókönyvét az a Burk Sharpless és Matt Sazama hozta össze, akinek a Morbius szkriptjét is köszönhetjük, és ezen a ponton most már muszáj észrevételeznünk, hogy a Sony látványosan a saját seggében tartja a fejét. Nem elég, hogy korábban csúnyán inkompetensnek bizonyuló szakemberekkel hegeszteti a film sztoriját, de pont akkor küld a mozikba egy alig ismert karakterekről szóló filmet, amikor a szuperhősmánia látszólag a fűbe harapott.

Nem a levegőbe beszélünk, a 250 millió dollárba kerülő Marvelek éppen most bukik a pénztáraknál, de akkorát, hogy a Marvel Studios már egészen kétségbeesett lépésekre is nyitott lenne, csak hogy visszaterelje a nézőket a mozikba.

Állítólag akkora szarban van a Marvel, hogy már azt fontolgatják, hogy visszahozzák Vasemberéket a következő Bosszúállók-mozira

A vezetőség most már egészen kétségbeesett döntéseket is hajlandó lenne meghozni, hogy visszaterelje a nézőket a mozikba.

Persze, egyelőre nem tudhatunk semmit, a Madame Web még akár egészen kiváló szórakozás is lehet, de maga a tény, hogy mozis premiert kap, nem vall különösebb éleslátásra, ha a Sony illetékeseiről van szó.

Minden vitriol ellenére azt kívánjuk, hogy ne legyen igazunk, és hogy jövő ilyenkor jót röhöghessünk azon, milyen balga károgással nyugtáztuk a Madame Web első kedvcsinálóját. Így legyen!

Ez is érdekelhet:

Jelen állás szerint Taika Waititinek semmi köze nem lesz a Thor ötödik részéhez

Bármennyire is szeretjük a rendezőt, a negyedik rész ismeretében ez bizony jó hír.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában