Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Minden idők egyik legdrágább játéka volt a Shenmue. Hogy miért került 70 millió dollárba? Mert most, hogy újra kiadták, rájöhetsz, hogy tényleg mennyire megelőzte a korát.

70 millió. Dollárban. Állítólag ennyibe került a Shenmue elkészítése 1999-ben. A játék egyszerűen anyagi bukásra volt ítélve, viszont minden belefektetett fillért megért. Tök egyszerű okoknál fogva. A készítők valami olyat képzeltek el, amire ha most, egy mai játékos ránéz, akkor a homlokához csap, mert hát nézd már, ’99-ben már minden benne volt egy játékban, ami később csak a GTA-kban és társaiban volt benne? Igen, minden benne volt. Nem véletlenül vált pokollá a Shenmue fejlesztése. Túl sok volt, túl korán.

Persze pont ezért imádta mindenki. Ilyet még nem látott a világ. Legalábbis akkor. Nyitott világ? Váltakozó napszakok? Quick time eventek? Hát hol voltak ezek még akkor? A Shenmue volt az első játék, ami mindezt fel tudta mutatni egyetlen címben, és most jól rá lehet csodálkozni megint, mert végre kint vannak PS4-re, Xbox One-ra és PC-re, gondolnád, remastered formában, de ne gondold, nincsenek itt feljavított grafikai megoldások, inkább olyan ez, mint egy Shenmue HD. Mert igazából az is.

Én anno kihagytam, nem volt Dreamcastem, úgyhogy pukkantottam egy pezsgőt, amikor kiderült, hogy a játék két része egy pakkban kijön, szóval részemről az volt a kérdés, hogy van-e annyira jó játék, hogy lenyűgözzön ennyi idő elteltével is? Spoilerveszély: van. Tény, hogy a grafikai megoldásai felett eljárt az idő, de a Shenmue még így sem bűn ronda, csak régi, a hangjai is inkább bájosak ma már, mint profik, néha kifejezetten idegesítőek, de még ezen a ponton is érzed, hogy mennyire maximalista volt a Sega.

A Shenmue egy japán srác története, bizonyos Ryo Hazukié, aki snájdig bőrkabátjában elindul, hogy megbosszulja apja halálát. A fatert a kínaiak ölték meg egy tükörért, ami valamiért nagyon kellett nekik, hát persze, hogy nem csak azért, mert a főgonosz abban és nem másban akarta látni magát, ahogy felkeni reggeli után a hajára a waxot. Az első részben Japánban, a másodikban Hong Kongban megy a kaland, méghozzá meglepően mai megoldásokkal.

A Shenmue elsősorban egy kalandjáték. Nem feltétlenül történnek túl gyorsan a dolgok, és az sem sokat segít a tempón, hogy néha komolyan meg kell várnunk, hogy az óra átforduljon a tevékenységünknek megfelelő időpontra, magyarul el kell ütnünk az időt valamivel. Megoldhatjuk minijátékokkal a várakozást, vagy csak bóklászhatunk az utcákon céltalanul, de a nyitott világ azért nem ennyire nagy, úgyhogy rosszul járunk, ha mégis így teszünk.

 

A boltok nyitvatartása nem csak játék és mese, ha valakivel beszélni akarunk egy üzletben, akkor meg kell várnunk, hogy kinyisson. Ez pedig valami egészen pazar. Látni, hogy honnan nyúlt elég sok ötletet például a GTA évekkel később, néha kifejezetten érezni, hogy meglehetősen pofátlanok azok a nyúlások, de mindegy, valahol el kellett kezdeni.

A Shenmue kezdett el mindent. Itt voltak az első quick time eventek, amelyeket megszeretett a játékfejlesztő-társadalom (hogy most ezért hálásak legyünk-e vagy sem, az más kérdés). És a helyzet az, hogy nem éreződik az egészen egyfajta kezdeti bénázás. Minden működik. Tökéletesen. Még mai szemmel is marha jól van ez az egész összerakva.

A játék hangulata elképesztően jó, az első, Japánban játszódó rész például tökéletesen visszaadja a japán kisvárosok hangulatát, pont ilyen járkálni az utcákon, pont ilyen a hangulatuk, ezért érdemes eredeti nyelven, angol felirattal játszani, az angol szinkron egyébként is elég béna. Most, hogy kiadták az egészet egyetlen pakkban, meg kell venni, mert jövőre jön a harmadik rész, amely minden idők egyik legsikeresebb közösségi finanszírozású kampányának köszönhetően már készül, sőt, ha minden jól megy, utána belevágnak a negyedik epizódba is. Jöhetnek bátran. Az sem baj, ha megint megújítják a játékipart.

8
  • Látni, mennyit adott a mai játékvilágnak
  • A Shenmue még először látva, mai szemmel is tökéletesen élvezhető
  • Azért lehet, hogy nem ártott volna egyből egy remastered-kiadás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.