Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Duffer fivérek által jelzett Stranger Things lehet az idei év Mr Robotja, vagyis az a széria, ami a semmiből érkezve jelentős hullámokat kavarhat.

A Winona Ryder főszereplésével készült sztori középpontjában három kissrác áll, akik egy isten háta mögötti amerikai kisvárosban keresik eltűnt barátjukat. Egyre többen tűnnek el a környékről, rejtélyes halálesetek történnek, a város seriffje pedig képtelen összerakni a darabkákat. A történetben szerepet kap egy titkos kormányhivatal, amely természetfölötti erőkkel kísérletezik, egy paranormális adottságokkal rendelkező kislány, aki sikeresen megszökött ebből a bizonyos intézményből, és egy ragadozó lény, ami…

De nem folytatjuk tovább

A sztorinál is sokkal fontosabb, hogy a fantasy/horror sorozat elképesztően hiteles atmoszférával rendelkezik, olyan tökéletesen idézi meg a nyolcvanas évek neonglóriás, szintipopos hangulatát, hogy az embernek könny szökik a szemébe. Hihetetlenül ügyesen összerakott produkció, amelyben egyszerre működik egy csomó minden: adott egy nem túl forradalmi, de korrekt alapötlet, egy ijesztően kiváló gyerekszínész gárda, kiváló díszlet, arculati elemek, soundtrack, amitől az egész sorozat olyan, mintha egy jó öreg VHS kazettán nézné az ember gyerekkora kedvenc filmjét.

A Stranger Things hatalmas tiszteletadás a nyolcvanas évek popkultúrája előtt, annyi utalás van benne a korszak ikonikus teljesítményeire, hogy fel sem tudjuk sorolni: Csillagok háborúja, Dungeons and Dragons, Spielberg többször (E.T., Harmadik típusú találkozások), pop és punk, BMX bringák, helyére kerül a B filmes kultúra az Evil Dead-del, A cápával, és még sorolhatnánk, és valahogy ott lebeg az egész fölött Stephen King szelleme is, főleg a Stand by Me miatt, röviden egy hatalmas, szívet gyönyörködtető, nosztalgikus geek orgia az egész.

Nosztalgia reloaded: Ez a kép készült a soundtrack-hez:

Ez a főcím pedig zseniálisan hozza vissza a videókölcsönős korszak filmjeinek hangulatát:

Ez pedig két gyönyörű plakát, amikkel visszautaztunk az időben harminc évet:

Nem véletlen, hogy rengeteg nézőnél „ideget ért”, eltalált valamit a sorozat. Az Imdb jelenleg 9,2 ponton áll, a Rotten Tomatoes-on 93 %-on, és kritikusok már most tucatnyi díjat jósolnak a szériának a jövő évi Emmy-n. Apropó, Stephen King is imádja:


A producer a most zajló Comic Con-on jelentette be, hogy a sorozat jövőre folytatódhat, ami nem meglepő, mivel az utolsó rész végén több cliffhangert is belengettek. Annak ellenére, hogy egy hatalmas 80-as évek mash up a sorozat, tele olyan elemekkel, amiket korábban már láthattunk ilyen-olyan formában, az idei évben egyértelműen ez a legfrissebb, leglendületesebb és paradox módon legeredetibb alkotás. Reméljük, pár évadot láthatunk még belőle.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.