Kalifornia döntéshozói felfigyeltek arra, hogy a statisztikák szerint az állam büntetésvégrehajtási-intézményeiben tizenháromszor nagyobb az esély arra, hogy egy transznemű elítéltet bántalmaznak a társai, mint egy hagyományos nemi identitású fegyenc esetében.

Hogy ennek elejét vegyék, tavaly szeptemberben elfogadtak egy új jogszabályt, ami arra kötelezi Kalifornia büntetés-végrehajtásának intézményeit, hogy a nemi identitásuknak megfelelő intézetekben helyezzék el az elítélteket.

Ez ugyebár azt is jelenti, hogy megnyílt a lehetőség azon fegyencek számára, akik a születési nemüktől eltérő nemi identitásúnak vallják magukat, hogy kérvényezhetik átszállításukat egy a választott nemüknek megfelelő börtönbe.

Ennek folyományaként az elmúlt időszakban

összesen 261 elítélt kérvényezte az átszállítását, akik között 255, magát nőnek valló férfi szeretné, ha ezután női börtönben tölthetné le a rá kiszabott szabadságvesztést.

A maradék hat elítélt magát férfinak valló nő, vagyis ők lényegesen kevesebben vannak. A jelenségre természetesen a nőjogi szervezetek is felfigyeltek, és többen abbéli aggodalmuknak adtak hangot, hogy a női börtönökbe áltranszneműek akarnak beszivárogni különböző alantas indokoktól vezérelve.

Az illetékes hatóság azzal nyugtatta le a kedélyeket, hogy nagyon alaposan megvizsgálnak minden egyes kérvényt. Eddig csak 21 kérelmet hagytak jóvá, és mindössze négy átszállításra került sor.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a nembináris nemi identitással bírók (vagyis azok, akik se nem férfiként, se nem nőként nem tekintenek magukra) a szabadon bocsátásuk érdekében nyújtottak volna be kérvényt, de jelen körülmények között ez a forgatókönyv elkerülhetetlennek látszik.

(via)

Ez is érdekelhet:

Egy ember is bekerült a Sports Illustrated fürdőruhamodell-versenyének döntősei közé

Bocsánat a hülye címért, de azt mégsem írhatjuk, hogy férfi, mert nem illik.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában