Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Döbbenetes, hogy a Trials-széria hová jutott el 2000-es debütálása óta. Idén már olyan csinnadrattával játszhatsz, hogy Michael Bay is örömkönnyeket hullatna közben!

A magyar fejlesztésű, kőkemény 1 MB tárhelyet foglaló Elasto Mania mindenkinek megvolt. Pontosan abban az évben indult egy hasonló, motorral egyensúlyozó, tereptárgyakra felkívánkozó széria, egy bizonyos Trials, ami az évek során nagyon komoly változásokon esett át. Emlékszem, már a 2008-as Trials 2-vel játszva is kikerekedett szemekkel bámultuk a monitort, mert hát micsoda brutális grafikai változás, és micsoda hangulat, és egyébként is micsoda csodálatos fantasztikum volt mindaz, ami ránk várt. És szépen lassan, a tizenharmadik epizódra a sok PC-s és telefonos motorozás után eljutottunk a jelenlegi nextgen gamingig.

A Trials pedig egyből lecsapott a lehetőségre, és nem is történhetett volna jobb velünk. Olyan a Fusion, mintha Michael Bay megfogná a gyerekkori játékmotorunkat, és azt mondaná, figyelj, most megmutatom, hogy kell ezzel játszani. Majd kedélyesen becsöngetne hozzánk egy tekintélyes méretű robbanószerrel, hogy akkor most ő bizony játék közben mindent felrobbant körülöttünk, a végén pedig a bikinis Megan Fox néni az egészet kilövi az űrbe. Hogy MC Duckyt idézzem: annyira szexi, annyira krézi!

Persze, az egész egy orbitális parasztvakítás, hiszen pazar grafikai megoldások mellett konkrétan arról van szó, hogy a háttérben minden mozgásba lendül, kigyullad, felrobban, összedől körülöttünk, de a fenébe is, ettől lesz az egész rettentően dinamikus és élvezhető. A RedLynx viszont szerencsére tudta, hogy ez kevés lesz az üdvösséghez, és egy lépést tett előre, de hogy ez jót tett-e a szériának, arról már megoszlanak a vélemények.

Szerintem mindenképpen, mivel a nagy újítás a freestyle trükkök bemutatása lett, egy bivaly ugratás közben mindenféle mozdulatokat mutathatunk be a motorunkkal, ami igen meg tudja nehezíteni a dolgunkat, ha ilyesmit szeretnénk művelni a siker érdekében. Márpedig néha muszáj lesz, hiszen a különböző pályacsomagok végén egy-egy ügyességi részt kell teljesítenünk, és akadnak köztük olyanok is, amelyekkel gyöngyöző homlokkal fogod a földhöz vágni a kontrollert, némileg elégtételt pedig csak akkor kapsz, ha a kellő frekvenciájú és keménységű reccsenést hallod a műanyag eszköz földhöz érésekor. Bazi nehéz tud lenni, főleg a vége felé.

Alapból a helyezet semmit sem változott. El kell jutnunk A pontból B pontba, közben különböző dombokra, hegyekre, napelemekre, ugratókra, ládákra, és egyéb tereptárgyakra kell felkapaszkodnunk két kerékkel, utunk közben abszolút grátiszként felrobban a világ, megmozdul az is, amire nem számítottál, és ha még van energiád, akkor freestyle-ozhatsz is. A cél különböző medálok megszerzése, amelyek közül a bronz persze annyit ér, mint egy húszezres Gorbacsov képével, tehát érdemes lesz megnézned indulás előtt, hány próbálkozás és hány másodperc kell az arany medál eléréséhez.

A különböző pályacsomagok csak elegendő medál megszerzése után nyílnak ki számunkra, amelyek között akadnak könnyebbek, nehezebbek is, de igazán csak a közepétől fogsz megizzadni, amikor már komolyan uralnod kell a mocit, ami szerencsére nagyon jó fizikával lett megáldva, így kis gyakorlás után akkora motoros karatemester lehetsz, mint egy Jackie Chanbe oltott Talmácsi Gábor, a világ korlátlan ura két keréken. Érdemes nem félvállról venni a tutorialokat, mert ha valamilyen ugratás nem megy, akkor az bizony azt is okozhatja, hogy nem leszel képes megcsinálni egy pályát, bármennyire is erőlködsz.

A Fusion-t jó fizikával áldotta meg a RedLynx, de a show-t egyértelműen a grafikai megvalósítás viszi el. Egyszerűen nem lehet megunni, hogy az egyik kedvenc motoros játékszériánk mennyire gyönyörű, mennyire mozgalmas lett, és ha mégis elkezdenénk ráunni, akkor ott van a pályaszerkesztő, amivel te is álmodhatsz magadnak valamit a motorod alá. Mindez húsz euróért a tiéd lehet a Steamen, ennyit bőven megér, főleg akkor, ha nagyon szeretted az eddigi epizódokat. Hogy mindez nextgen konzolokra viszont megér-e 13 ezret egy season passel a jövő DLC-ire, az más kérdés, de én még így is az igen felé hajlok.

8/10

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.