Az Uncharted a Sony egyik legfontosabb, legsikeresebb franchise-a, nem véletlenül. Az első részt még inkább a PlayStation 3 képességeit demonstráló techdemónak szánták, de a Naughty Dog nem elégedett meg ennyivel, és megalkották a szemtelen kincsvadászt, Nathan Drake-et, aki még három számozott folytatásban vált a videojáték-történelem egyik legkedveltebb főhősévé.

Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az alkotói pokolban eltöltött hosszú évek után idén végre mozikba kerül a sorozatból készült élőszereplős film Tom Hollanddel és Mark Wahlberggel a főszerepben, amit a Sony azzal is meg akart ünnepelni, hogy újra elővette a széria legutóbbi két tagját, az Uncharted 4: A Thief’s End és az Uncharted: The Lost Legacy című epizódokat. Az így összepakolt Uncharted: Legacy of Thieves Collection a PlayStation 5 mellett PC-re is ellátogat, és egyfelől ez egy remek dolog, másfelől viszont szégyentelen biztonsági játék az alkotók részéről.

Ez a két epizód ugyanis még mai szemmel is szemkápráztató, a korábbiakon azonban már meglátszik a kor, ezért ezekkel nem is bajlódtak, egyszerűen fogták a legfrissebb részeket, felturbózták őket 4K felbontásra, akár 120 képkocka/másodperc képfrissítésre, hozzáadták a képlethez a DualSense kontroller funkcióit, és már mehetett is a cucc a boltok polcaira.

Igen, ezt csinálták

Szóval azok számára, akik annak idején végignyomták mindkét részt, a kollekció nem sok újdonságot tartogat – legyünk konkrétabbak: semmit –, a PC-sek azonban két elképesztő alkotással lehetnek gazdagabbak, ami számukra simán kötelező olvasmány kategória, még akkor is, ha a Sony ezzel igencsak megúszósra vette a mutatványt.

Ha pedig az alkotók lusták voltak, mi sem törjük magunkat, ha arról van szó, milyenek a csomagban található játékok, hanem elővesszük régebbi tesztjeinket. Hiszen a grafikai tuningot leszámítva a játékokon gyakorlatilag semmilyen változtatást nem eszközöltek, ami csak relatíve elmarasztaló megállapítás.

Az Uncharted 4-ről az elmúlt években vajmi keveset változott a véleményünk. Ez bizony a popkultúra megkerülhetetlen, instant klasszikusa. Valami olyasmi, ami önmagában indokolja a videojáték mint szórakoztató műfaj létjogosultságát.

A játéktörténelem leghosszabb huvazze-pillanata - Uncharted 4-teszt

Ez most valami olyasmi, amit azoknak is látniuk kellene, akik magasról tesznek a videojátékokra.

A The Lost Legacy pedig, bár a számozott negyedik résszel történő összehasonlításból nem kerülhet ki győztesen, mégis magabiztosan szállítja azt az élményt, amiért a korábbi epizódokat is imádtuk.

Félre, Lara Croft! - Uncharted: The Lost Legacy-teszt

Uncharted Nathan Drake nélkül, női akcióhősökkel? Jó lehet ez? Csak figyelj!

Szóval némi rosszindulattal rá lehet sütni a rókabőr bélyeget erre a gyűjteményre, de ez a rajongókat azért nem fogja érdekelni, mert a Sony – ahogy a cikkben is írjuk – a gyönyörűből varázsolt lélegzetelállítót, ami már pont elég indok arra, hogy az ember újrajátssza a kedvenceit. Akik pedig most találkoznak először ezekkel a címekkel, azokat nem fogják érdekelni az előzmények, inkább izgatottan huppannak le a játék elé, és legyünk őszinték, jobban is teszik, ha így járnak el.

A Legacy of Thieves Collection csak azoknál nem talál a százas körbe, akik soha nem vennék elő régi kedvenceiket. Őket nem fogja meghatni a felturbózott grafika, a stabilabb teljesítmény és a DualSense varázslata, hiszen ezektől eltekintve ez a gyűjtemény ugyanazt az élményt adja, mint amit annak idején átélhettünk. Embere válogatja, hogy ez pro vagy kontra érv.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

  • A történetmesélés magasiskolája
  • Káprázatos grafika és mesteri rendezés
  • A frenetikus külsőségek mögött egy kopottas játékmechanika dolgozik
  • Ha anno végigjátszottad, nem sok újdonságot tartogat a számodra
Player-méter
8
Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Az év egyik legjobb játéka is lehetett volna, de a pénzéhség közbeszólt

Thor hangján szólal meg Deadpool a Deadpool és Rozsomák szinkronizált előzetesében

További cikkeink a témában