A kínai E-Umbrella a változékony időjárásból akart pénzt csinálni, mégpedig egy olyan üzleti modellel, ami leginkább az online/alkalmazás-alapú biciklikölcsönzéshez hasonlítható.

Az ügyfélnek ugyanis az esernyő-kölcsönzéshez le kell töltenie egy alkalmazást, melyben először regisztrálnia kell, majd az app segítségével le kell olvasnia a lerakatokban őrizetlenül hagyott esernyőn lévő QR-kódot. Az alkalmazás ekkor befoglal 19 jüant (nagyjából 800 forintot) a felhasználó bankszámláján, majd a használatért ezen felül félóránként 0,5 jüan kerül levonásra, egészen addig, míg az esernyő vissza nem kerül egy lerakatba.

Ismerve az Ázsia egyes régióiban jellemző igen változékony időárást, ez az üzleti modell akár még busásan jövedelmező is lehet, de a startup valamit nem vett figyelembe: a jelek szerint az ügyfelek nem nagyon szeretnek megválni az egyszer már kézbevett esernyőktől.

Néhány nap alatt ugyanis közel 30 ezer (!) esernyőt loptak el tőlük.

Azt nem lehet tudni, hogy ilyenkor pontosan milyen anyagi retorziókat helyezett kilátásba a cég, de ha csak a 19 jüanos depozit bebukásáról van szó, ez a fenti akár még fájdalmas tény is lehet a vállalkozés számára. Nem úgy tűnik azonban, hogy az E-Umbrella meghátrálna a kihívás elől. Ők azt szeretnék, hogy az év végéig 30 millióra duzzadjon az utcákon elhelyezett lerakatokban lévő esernyők száma.

Nos, nem igazán értünk hozzá, de a fentiek alapján félő, hogy Kínában az esernyők tekintetében valami brutálisan magas a lopási hajlandóság. Nehogy a végén az a harmincmillió esernyő is felszívódjon kézen-közön!

(via)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés