Azt eddig is tudtuk, hogy a COVID-19 veszélyt jelent az egészségre, még nagyobb veszélyt a gazdaságra, és még annál is nagyobb veszélyt az egészségügyre. Ennek megfelelően komolyan is vettük, és másokat is arra buzdítottunk, hogy maradjanak otthon, ezzel is lassítva a vírus terjedését.

Amit egyébként az eddigi áldozatok és a ránk váró megpróbáltatások miatt már azóta szívből utálunk, hogy először olvastunk róla a hírekben. Most azonban a gyűlölet szintet lépett.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet ugyanis arra hívta fel a figyelmet, hogy az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott kormányzati és munkáltatói intézkedések miatt egyre többen dolgoznak vagy tanulnak otthonról, sőt, az otthonmaradók ma már a szórakozást is a világhálón intézik, ami jelentős internetes forgalomnövekedést eredményezhet.

Ezzel a közlemény szerint annyi a baj, hogy a nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatások használata következtében az otthoni hálózatok akkora terhelést kaphatnak - különösen, ha egy háztartásban egyszerre többen is igénybe vesznek ilyeneket -, hogy feltételezhetően lassulások, esetleg kapcsolati problémák lesznek tapasztalhatóak.

Első körben azonnal érkezik a féktelen düh.

Az NKI ráadásul olyan tanácsokkal akar segíteni, amitől csak még mérgesebb lesz az egyszeri felhasználó. Olyanokkal, mint hogy érdemes megfontolni az egyes szolgáltatások használatát, a használat során a beállítások (például képfelbontás) módosítását, illetve érdemes alternatív internethozzáférési lehetőségekkel (például mobilnet) számolni.

A helyzet komolyságát az NKI az olasz példával érzékelteti. Luigi Gubitosi, a Telekom Italia igazgatója ugyanis arról számolt be, hogy a vezetékes hálózat forgalma több mint 70 százalékkal növekedett, ami megszakított internetkapcsolatokat eredményezett.

Rendben, koronavírus, eddig és ne tovább! Tudhatnád már, hogy ha az internetünkről van szó, nem ismerünk tréfát.

Ha azonban lement kicsit a vérnyomásunk, némileg megnyugtathat minket, hogy ha eddig is egyedül használtuk a lakásunkban az internetet, valószínűleg ezután ugyanolyan sebességgel fog töltődni a poresz, mint eddig. Ez a tájékoztatás ugyanis leginkább azoknak a családoknak akar újat mondani, amelyek tagjai eddig jellemzően nem egyszerre szabadultak rá az otthoni netre.

(via)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.