Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kert nyáron a legjobb, ősszel viszont sokat tehetsz azért, hogy a következő nyarad ott tölthesd nyugalomban és kényelemben.

Ez itt a kert – mutathatod meg a barátaidnak, csak nem mindegy, hogy ugar tárul eléjük, vagy egy olyan terület, ami azonnal késztetést vált ki belőlük, hogy időt töltsenek ott, lehetőleg minél többet. Amíg nincs fagy, és amikor épp nem esik az eső vagy nincs dagonya, az ősz ideális a kerti munkákhoz, és most nem a metszésre gondolunk. (Utána marad a télikert, az is csodás dolog.)

A kertépítés és a kertészkedés is egy szakma, ne várd tőlünk, hogy néhány bekezdésben mindent elmondjunk, de az alapokról érdemes szólni. Végtelen variációja van a kerteknek méret, tájolás, domborzat, növényzet stb. szerint, de azt kell leginkább végiggondolnod, mit szeretnél ott csinálni, és mik a lehetőségek. Más a helyzet, ha saját paradicsomot akarsz enni reggelire, és ha strandröplabda-bajnokságra készülnél otthon.

Míg egy házépítés sok részéhez kell szaktudás, a kertnek amatőrként is érdemes nekivágni. Néha jobban jársz, ha segítséget kérsz – egy medencényi földet egy markoló kicsit gyorsabban fog kiásni, mint te a lapátoddal –, de néhány speciális munkafázist leszámítva rengeteg mindent magad is meg tudsz csinálni, főleg, ha a haverjaidat is odacsábítod segíteni (a mi módszerünk, ami bevált: sör).

Először tehát találd ki, miket akarsz elhelyezni a kertben. Néhány szempont: nyáron ücsörögni árnyékban jó, napozni viszont napon. Legyen tűzrakó, a bográcsozás és szalonnasütés isteni dolog.

Ha sokat leszel ott, akkor hiába álmodsz szép, zöld gyepet, ott úgyis kikopik majd a fű, amerre gyakran jársz, tehát inkább csinálj eleve egy kis ösvényt – a városokat elborító egyen-díszburkolat helyett válassz inkább természetes anyagokat. Ha van gyereked, gondolj rá is, egy homokozóval, mászókával, csúszdával nagy örömöt okozhatsz neki.

A végére hagytuk a nehezét: a növényekkel ugyanis nem csak egyszer, ültetéskor kell foglalkozni, hanem folyamatosan. És van egy furcsa törvény is, amivel minden kerttulajdonos szembesül: egy nem túl nagy kert is meglepően hatalmasnak tűnhet, amikor füvet nyírni vagy gyomtalanítani kell, nyáron locsolni, ősszel pedig gereblyézni.

Célszerű megkérdezni egy kertészt – a kertészetekben például, ahol szívesen és szakértő módon segítenek –, hogy hová milyen nővényeket ültess, hogy jól is érezzék magukat. Isteni dolog a saját zöldség és gyümölcs, de ehhez nem csak ültetni és szüretelni kell, hanem folyamatosan foglalkozni a növényekkel, ha erre nincs lehetőséged, inkább vásárolj a zöldségesnél, és válassz igénytelenebb dísznövényeket, örökzöldeket, és kalkuláld be, hogy meg fognak nőni, amihez hely kell.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.