Csak kell egy kert, és a lehetőségek korlátlan tárháza nyílik meg előtted egy újragondolt home office-szal.

Otthoni munka címén félrevonulni egy sarokba, és onnan dacolni a konyhából áradó illatokkal, meg a körülötted lődörgő családtagokkal sajna félmegoldás. Mindenen segít, és még csomó extrát is tud a kerti iroda, ahol nemcsak rendesen elkülönülsz, hogy teljesen a munkára koncentrálhass, de egy saját ízlésednek megfelelő, kifejezetten inspiráló munkakörnyezetbe kerülsz, mégis ugyanúgy otthon vagy, mintha a lakásban kuksolnál.

A kerti iroda elsősorban Angliában terjedt el az elmúlt években, de mutatós példányokat találtunk a világ más részein is. Nem kell hozzá nagy hely, alapvetően egyetlen normál méretű szoba, ahol azonban akár vendéget is fogadhatsz, ha olyan jól sikerül a fészer. Mondjuk itt el tudnád képzelni?

Természetesen léteznek előre gyártott típusok, bőven találni rendelhető panelt, mint amilyen ez is:

Ugyanakkor a csináld magad megoldásokat se becsüljük le: egy praktikus fedett toldalék kiváló biciklitároló/kerti szerszám tartó/dohányzó lehet. Ráadásul így bekalkulálhatod a kerted adottságait, fekvését, méretét is.

Vagy ha már magad tervezed, praktikus a minimál dizájn, könnyen mozgatható bútorokkal: így egy pillanat alatt átalakulhat jógaközponttá, esetleg hétvégenként szociális helyiséggé.

Nem utolsó szempont a fenntarthatóság sem: a tetőre napelemeket szerelve megoldhatod az iroda áramellátását, fűtését, hűtését. Egy 12 négyzetméteres, egyszobányi irodát napelemekkel lefedve több mint 2 kW áramot kaphatunk – ennyi pedig bőven elég egy ekkora kuckó felfűtéséhez, a laptopod töltéséhez, LED-es világításhoz, kávéfőzéshez.

Nem utolsó szempont az említett intimitás sem: ha valóban járnak ügyfelek nálad, nemcsak menő, de roppant praktikus is, ha nem kell beeresztened őket a lakásba, nem látják a személyes holmidat, az esetleges rendetlenséget, a zajongó családot. Másfelől ezerszer könnyebb rendet tartani, mint a lakásban.

Játszhatsz a stílusokkal is: tervezhetsz, de akár rendelhetsz is extravagáns példányt, de készíthetsz nagyon egyszerű, letisztult irodát is. Dönthet erről a személyiséged vagy a munkád is. Ha például könyvelő vagy ilyet ajánlunk...

...ha viszont kókuszreszeléket forgalmazol, már rendelheted is ezt:

A fenti példány Angliában készül, alapelemeire bontva akár Magyarországra is szállítható, ám egyszerűbb itthon keresgélni. Egyelőre nincs olyan kínálat, mint a műfaj őshazájában, de itt is találsz már mutatós példányt. Az árak néhány százezertől nagyjából kétmillióig nyújtóznak, ám az egyedi megoldásokat se feledjük, például felturbózhatunk itthon kapható minőségi faházakat.

De a legfontosabb mégis a saját munkád, a saját életed: egy jól megépített kerti irodában inkább lazaság az egész, elfelejtheted az idő- és pénzpocsékoló bejárást, a késést, és totálisan a magad ura lehetsz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában