Úgy működik, mint a növények fotoszintézise és Magyarországra is meg fog érkezni!

Hamarosan megoldható lesz, hogy függönyök segítségével csökkentsük
a helyiségekben az általános légszennyező anyagok mennyiségét.

Az ásványi alapú felületkezelésnek köszönhetően az új IKEA függöny fény hatására lebontja a levegőt szennyező anyagokat. A légszennyezés az egész világot foglalkoztató probléma, de főként a legnagyobb városok érintettek. A WHO adatai szerint az emberek 90%-a szennyezett levegőt szív be világszerte, aminek becslések szerint évente nyolcmillió haláleset tudható be. Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy hozzájárul a tisztább levegőjű világhoz, aktívan csökkentve a légszennyező anyagokat, egyben lehetővé téve az emberek számára, hogy otthonukban megtisztítsák a levegőt.  A GUNRID légtisztító függöny a legújabb előrelépés ezen az úton.

− mondja Lena Pripp-Kovac, az Inter IKEA Csoport fenntarthatósági igazgatója.

A függöny gyártásánál alkalmazott egyedülálló technológiát az IKEA fejlesztette ki az elmúlt években, együttműködve több európai és ázsiai egyetemmel. A működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez: a folyamatot mind a kültéri, mind a beltéri világítás működésbe hozza.

Az IKEA sok éve tesz a levegő szennyezettségének csökkentéséért azáltal, hogy működéséből fokozatosan kivonta a veszélyes vegyi anyagok használatát, és csökkentette a károsanyag kibocsátást. Tavaly indította el az IKEA a ”Better Air Now!” kezdeményezést, melynek célja, hogy a rizsszalmát – melyet, mint a rizs aratásakor visszamaradt anyagot hagyományosan elégetnek, rendkívüli mértékben szennyezve ezzel a levegőt – felhasználva megújuló alapanyagot hozzon létre új IKEA termékekhez. Az IKEA komoly vállalása, hogy 2030-ra működése a klímára előnyös hatású lesz, vagyis átlagosan termékenként 70%-kal csökkenti a klímalábnyomát (2016-hoz viszonyítva).

A GUNRID légtisztító függöny jövő évtől kapható az IKEA áruházakban – mi már nagyon várjuk!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon