Három dolog, amit megtehetsz, hogy a legtöbbet tudd kihozni magadból az edzésen

Vannak azok a napok, amikor hiába fűt az eltökéltséged, hogy izmossá izzad magad, mégsem tudod magadból kihozni a maximumot az edzőteremben/felnőtt játszótéren/futópályán. Elmondjuk, mire érdemes odafigyelned, hogy kimaxold a befektetett energiát.

Ahhoz, hogy a legtöbbet tudd magadból kihozni, fontos a szervezetedet is felkészíteni az edzésre:

#1 Étkezz eleget!

A korgó gyomor figyelmeztet arra, hogy az edzés nem úgy fog menni, ahogy szeretnéd. Ne lepődj meg, ha kedvetlenül és demotiváltan lépsz be a terembe, attól meg pláne ne, ha iszonyat erőtlen is leszel, hiszen szervezetednek üzemanyag híján maradt.

A szakemberek azért ajánlják inkább a délutáni edzést, mert a nap folyamán fel tudod tölteni magad energiával. És arra is figyelj, hogy edzés előtt 1-1,5 órával kajálj utoljára. Persze, ez is attól függ, mit eszel.

#2 Igyál eleget!

Az tény, hogy azoknak, akik sportolnak/mozognak nagyobb a folyadékveszteségük, mint a folyadékbevitelük, vagyis a szervezetükben vízhiány lép. A dehidratáció pedig

  • rontja a teljesítményt,
  • csökkenti az erőkifejtés mértékét,
  • fokozza a sérülésveszély,
  • fejfájást, kimerültséget és izomgörcsöket okozhat,
  • és még a koncentrációs képességedre is negatívan hat.

Az izmaidat 73%-ban víz alkotja, vagyis ha eleget iszol hidratált állapotba kerülnek, így jobban működik a tápanyagfelvevő rendszerük is. Alacsony folyadékbevitel esetén a kiválasztó rendszeredet terheled le, aminek következtében a tápláléklebontás során keletkező méreganyagok nem tudnak távozni a szervezetedből.

#3 Pihenj eleget!

Ez legalább annyira fontos része az edzésnek, mint a fentebb említett dolgok, ekkor zajlanak az edzés hatására kialakuló alkalmazkodási folyamatok, vagyis ekkor gyógyulnak és épülnek az izmaid. Fontos, hogy tudd, az alvás minősége legalább annyira fontos, mint a mennyisége. Egy átlagos felnőtt pihentető(!) alvásszükséglete kábé 6-9 óra, de abból sem lehet baj, ha 10 órát tudsz aludni.

Ha pedig első bálozó lennél az izmosítás világában, akkor ez talán hasznos lehet számodra:

(Fotó: Twitter)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon