A selejtezősorozat csütörtöktől szombatig tartó hetedik fordulójában öt csapat is páholyba helyezheti magát.

A legjobb helyzetben az A-csoportban százszázalékos teljesítménnyel álló skótok vannak, ugyanis a szigetországiaknak dupla esélyük van a részvétel bebiztosítására: a spanyolok legyőzésével vagy a harmadik norvégok Ciprus elleni pontvesztésével.

Magyarosan indokolták a spanyolok a skóciai vereségüket

Csak nem Pintér Attila adott tanácsot a magyarázkodásra?

A vb-ezüstérmes franciák szintén hibátlan mérleggel vezetik a B jelű ötöst, nekik Hollandia felülmúlása érne biztos kijutást, döntetlen esetén pedig ez akkor valósul meg, ha a görögök kikapnak Írországban.

Hasonló a helyzete a harmadik százszázalékos együttesnek, azaz Portugáliának: Szlovákia elleni győzelemmel biztosan Eb-résztvevővé válik, míg döntetlennel csak abban az esetben, ha közben Luxemburg vereséget szenved Izlandon.

Az F-csoportban két válogatottnak is van esélye a kijutásra, de pénteken csak az egyik válhat résztvevővé, méghozzá az Ausztria–Belgium rangadó győztese.

Magyar szempontból még a holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetes szereplése érdekes, ugyanis ebből legalább négy válogatottnak egyenes úton ki kell jutnia a kontinensviadalra ahhoz, hogy Marco Rossi csapata pótselejtezőn javíthasson sikertelen kvalifikáció esetén. A felsorolt válogatottak közül jelenleg csupán a holland nem áll kijutó helyen, de egy találkozóval kevesebbet játszott, mint riválisai, mivel a júniusi játéknapokon a Nemzetek Ligája négyes döntőjében szerepelt.

A tíz selejtezőcsoportból az első kettő jut ki a németországi kontinensviadalra. A maradék négy helyből egy a házigazda németeké, háromért pedig a pótselejtezőn 12 csapat küzdhet meg elődöntő-döntő rendszerben a Nemzetek Ligája sorrendje alapján.

(MTI; Fotó: Jean Catuffe/Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés