Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A 2000-es évek elejéig gyakorlatilag nem szerepelt az európai futballtérképen Izland, majd fokozatosan egyre inkább erősödött. Négy éve története során először kijutott az Eb-re, ahol ráadásul a negyeddöntőig menetelt, két éve tovább folytatódott az izlandi csoda, először jutott ki az északi csapat a világbajnokságra. Csütörtök este pedig Magyarországgal játszik Eb-pótselejtezőt, a győztes kvalifikálja magát a következő Európa-bajnokságra.

Számunkra a 2016-os Európa-bajnokság azért volt különleges, mert a magyar válogatott 1972 után először kijutott a kontinenstornára, ahol ráadásul minden elképzelhetőt felülmúlt, és végül egészen a legjobb 16-ig jutott. Ha viszont az egész Eb-t nézzük, akkor nem a magyar válogatott szereplése volt a nagy szenzáció, hanem inkább Wales és Izland menetelése. Előbbi a legjobb négyig, Izland a legjobb nyolcig jutott, mindezt úgy, hogy a 16 között Angliát sikerült legyőznie az izlandiaknak.

A nyolc között aztán a későbbi döntős és házigazda franciák 5-2-re legyőzték Izlandot, de a 360 ezres országban soha nem tapasztalt futballőrület vette kezdetét az Eb alatt/után. Ami nem meglepő, Izlandon a 2000-es évek elejéig a futball nem különösebben volt népszerű és sikeres, az a futballnemzet volt Izland, amelyet néhány kivételtől eltekintve a nagyobb csapatok mindig magabiztosan legyőztek. Az ezredforduló után elindult egy lassú, de jól megfigyelhető fejlődés, 2004-ben legyőzték az olaszokat, az Eb-selejtezőn pedig 0-0-t játszottak a németekkel. A 2010-es évek körül történt meg a szintlépés, egyre több izlandi kezdett el futballozni az angol (alsóbb) osztályokban (is), 2014-ben egészen a vb-pótselejtezőig jutott a csapat, a 2016-os kontinenstornára meg már a kvalifikáció is sikerült. Ahogy a 2018-as világbajnokságra is, mindkét szereplés történelmi jelentőségű volt, hiszen korábban még egyszer sem ért el ekkora bravúrt futballban Izland.

Az izlandi játékosok ünnepelnek az osztrákok elleni Eb-meccs után 2016-ban

Az oroszországi vb-n többen sötét lóként tekintettek Gylfi Sigurdssonékra, a meglepetés viszont itt már nem jött össze, három szoros meccset játszott Izland, de nyeretlenül, egy ponttal zárta a csoportküzdelmeket, ahol Argentínával, Nigériával és Horvátországgal játszott.

Hol tart jelenleg az izlandi válogatott?

Az izlandi aranygenerációnak a csúcspontja a négy évvel ezelőtti Európa-bajnokság és az azt követő vb-selejtező volt. Akkor összeállt egy korábban nem látott mag, amely soha nem tapasztalt magasságokba jutott. Az egyértelmű, hogy Izland nem vált nagy futballnemzetté, nem érkeznek a válogatottba sorra a fiatal minőségi futballisták, akik megfelelő utánpótlást biztosítanak. A mostani keret átlagéletkora 30 év, 25 év alatti futballistából csak kettő van a csapatban, két középpályás: a 21 éves Arnór Sigurdsson és a 23 éves Albert Gudmundsson. A keret legértékesebb játékosa továbbra is Gylfi Sigurdsson, de ő már 32 éves, és az Evertonban az utóbbi időben már nem alapember. Mellette a fontos meccseken általában Alfred Finnbogason kezd, de ő sincs különösebben jó formában, öt Bundesliga-meccsen lépett pályára idén, de gólja még nincs. Jóhann Gudmundsson támadásban szintén opció lehet, de kisebb sérüléssel bajlódott az elmúlt hetekben, mindössze három meccse van a szezonban a Burnleyben.

A legismertebb izlandi futballista, Gylfi Sigurdsson

Az izlandi bajnokságot a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették, ami azt jelenti, hogy a kapus Hannes Halldórsson és a védő Kári Árnason egy hónapja nem játszott tétmeccset, Ragnar Sigurdsson pedig mindössze négyszer lépett pályára a dán Köbenhavnban. A szintén alapembernek számító Arnór Ingvi Traustason nem lesz ott a keretben, miután klubcsapatánál, a Malmőnél pozitív koronavírustesztet produkáltak.

Vagyis a kulcsemberek zöme nem éppen karrierje csúcsán van az izlandiaknál, de a nemzetközi tapasztalatuk azért továbbra is tényező, és egy mentálisan ennyire megterhelő meccsen ez a tapasztalat döntő lehet. A Nemzetek Ligájában Izland a legmagasabb szinten, az A-ligában szerepel, de eddig nem sok pozitív eredményt sikerült elérnie Erik Hamrén csapatának. Mind a négy meccsüket elveszítették, két gól mellett tizenegyet kaptak, de nyilván azt is meg kell említeni, hogy Angliával, Belgiummal és Dániával vannak egy csoportban.

A magyar válogatott és az erőviszonyok megállapításának szempontjából fontosabb az Eb-pótselejtező, ahol az előző körben a románokat ejtették ki. Annak a meccsnek 2-1 lett a végeredménye, Gylfi Sigurdsson duplázott, Gudmundsson és Finnbogason adta a gólpasszokat.

A 2016-os Eb-meccs

Nem a Magyarország-Izland a futballtörténelem legnagyobb múltú párharca, legkomolyabb rivalizálása. 1988-ban találkozott először a két válogatott, legutóbb meg ugye a 2016-os csoportmeccsen. Hét alkalommal legyőzte a magyar csapat Izlandot, háromszor kikapott, a legutóbbi pedig 1-1-es döntetlen lett.

A négy évvel ezelőtti Eb-n a csoportkör második fordulójában találkozott a két válogatott, a magyar csapat az osztrákok elleni szenzációs győzelem utáni örömmámorban lubickolva érkezett Marseille-be, Izland pedig 1-1-et játszott a későbbi győztes portugálokkal. Az alapvetően szoros, ki-ki meccsen az izlandiak szereztek vezetést tizenegyesből, de a meccs nagy részében a magyar válogatott irányított, végül a 86. percben Nikolics középre gurított labdája után Saevarsson öngóljával egyenlített a magyar csapat. 72 százalékos volt a magyar labdabirtoklás, kialakított helyzetekben, szögletekben és kapura lövésekben is dominált Magyarország, de csak egy munkás iksz lett a vége.

Ezt követően jött Storck-csapat 3-3-as döntetlenje a portugálok ellen, végül pedig csoportgyőztesként jutott a 16 közé Magyarország, ahol aztán a belgák ellen már nem volt sansza Dzsudzsákéknak.

Mire számíthatunk a csütörtöki pótselejtezőn?

Az izlandiak stílusa nem változott az elmúlt években. Egy fizikálisan masszív, védekezésben szervezett csapat továbbra is, amely nem küzd feltétlen azért, hogy nála legyen a labda. Behúzódik, a kontrákra próbál építeni, na meg a pontrúgásokra, ahol a fizikálisan erős játékosok könnyebben érvényesülhetnek, és persze a szabadrúgásokra, ezeknél Sigurdssonra kell általában koncentrálni. És összességében is leginkább az Everton középpályására kell figyelni, az ő játékának semlegesítése kulcs lehet, ahogy a rögzített helyzeteknek a megfelelő védekezése is.

Az izlandi nem egy virtuóz válogatott, cserébe tele van tapasztalt játékosokkal, akik egy része megjárt egy vb-t és Eb-t, tisztában vannak azzal, mire van szükség egy ilyen selejtezős meccs megnyeréséhez. A románok ellen pedig megmutatták, hogy ezen a szintén – nevezzük az európai topcsapatok alattinak – még mindig veszélyesek, ezért is csalóka a Nemzetek Ligájában mutatott mérlegük. Leginkább 4-4-2-es felállásban szoktak játszani, a belgák ellen megpróbálkoztak egy 4-3-3-mal is, de az nem feltétlen jött be, 5-1-es vereség lett a vége.

Marco Rossi csapata jó periódusban van, a selejtező előző körében 3-1-re nyert Bulgáriában, de aki azt a meccset látta, tudja, az eredmény csalóka, könnyen lehetett volna totál más a vége. Az mindenképp pozitív, hogy a csapat védekezése összeállt az elmúlt meccseken, a legutóbb három alkalomból csak a bolgárok ellen kapott gólt a magyar csapat, a szerbek és az oroszok elleni Nemzetek Ligája-meccset lehozta nulla bekapott góllal a védelem.

Magyar gólöröm a Bulgária elleni selejtezőn

Néhány hete Marco Rossi azt nyilatkozta, hogy az izlandiak nincsenek azon a szinten, mint a szerbek vagy az oroszok, de a bolgároknál erősebb csapatnak tartja. Azt mondta, hogy a kulcs a szélről érkező beadások levédekezése és a rögzített helyzetek hatástalanítása lesz. Közben Szalai Ádám az előző válogatott meccs után azt nyilatkozta, hogy a most érezhető csapategységhez hasonlót korábban még nem tapasztalt, szerinte bármilyen felállásban tudnak futballozni, küzdenek egymásért a társaival, és a válogatott egész kerete borzasztóan várja a meccset. Ugyanezt mondta az a Szoboszlai Dominik is, aki döntőfaktor lehet a váratlan húzásaival, távoli lövéseivel és szabadrúgásaival, és Sallai Roland is azt emelte ki, hogy a holnap esti karrierje legfontosabb meccse lesz.

Minőségben, értékben közel áll egymáshoz a két válogatott, az izlandi tapasztaltabb, a magyar viszont fiatalabb és Szoboszlai Dominik személyében talán nálunk van az egész párharc legjobb formában levő futballistája. Ha mindkét csapat megközelíti azt, amit tud, akkor valószínűleg egy szoros meccs lesz, ahol az egyéni hibák vagy rögzített helyzetek fogják eldönteni a továbbjutást.

A Magyarország-Izland Eb-selejtezőt csütörtökön 20:45-től rendezik meg, a játékvezető a holland Björn Kuipers lesz. Friss hír, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány koronavírustesztje pozitív lett, így az olasz nem lesz ott a kispadon, a csapat többi tagja szerdán negatív tesztet produkált.

(Fotók: Getty Images; MLSZ)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.