Mindenképp akar valami nagyot gurítani a FIFA, ha már a kétévente rendezés ellen mindenki felszólalt.

Már a csapatok létszámának emelése is komolytalanabbá teszi a világbajnokságot, de a nemzetközi szövetség még sűríteni is akarta a rendezéseket. Az amúgy is elképesztő mennyiségű meccs miatt hatalmas ellenállásba ütközött a FIFA terve, de valamiért nem akarnak lejönni a szerről és mindenképp szeretnének valamit reformálgatni.

A Corriere dello Sport értesüléseire hivatkozva azt írja a SportBible, hogy a FIFA az effektív játékidőre vonatkozóan szeretne új szabályt bevezetni a 2022-es katari világbajnokság előtt, ez pedig azt jelenti, hogy

a labdarúgást irányító testület szeretné 10 perccel megnövelni a mérkőzések játékidejét, tehát 100 perces lenne egy meccs.

A cél tehát az lenne, hogy többet legyen játékban a labda. Az effektív játékidő az elmúlt években egyébként is felkapott téma lett, mivel egyre több olyan meccs lett, ahol alig van nettó 60 perc foci. A CIES nemrégiben kijött azzal a statisztikával, hogy a Bajnokok Ligájában átlagosan a meccsek 64,7%-ában van aktívan játékban a labda, a Premier League-ben pedig csak 62%-ban. Mondjuk a meccsek meghosszabbítása a százalékokat aligha javítaná.

Egyelőre ez csak terv, engedélyt kell kapni az IFAB-tól, a szabályokat irányító testülettől, de a FIFA elnöke, Gianni Infantino megerősítette, hogy van ilyen tervük, sőt ő maga találta ki.

Mellesleg volt már olyan javaslat is, hogy tiszta játékidőt néznek, vagyis amikor elhagyja a játékteret a labda, áll az óra.

(Fotó: Mohammed Dabbous/Anadolu Agency via Getty Images)

És ezt olvastad már?
A félpályáról rúgtak parádés gólt a Konferencia-ligában